Antena 3 CNN Economic Companii Putere de şef de SIF: Cuzman îşi lasă din nou acţionarii cu ochii în soare

Putere de şef de SIF: Cuzman îşi lasă din nou acţionarii cu ochii în soare

Putere de şef de SIF: Cuzman îşi lasă din nou acţionarii cu ochii în soare
Sursa foto: Foto: bursa.ro
de Catalin Ciocan    |    24 Aug 2011   •   19:03

SIF Banat-Crisana (SIF1) ia din nou o pozitie de forta fata de actionarii societatii, refuzand sa convoace AGA pentru a discuta listarea BCR, desi alte trei SIF-uri au dat pana acum curs solicitarilor actionarilor.

“Analizand solicitarile unui grup de actionari pentru convocarea adunarii generale a actionarilor SIF Banat-Crisana S.A., Consiliul de administratie, intrunit in sedinta in data de 24 august 2011, a constatat ca nu sunt indeplinite conditiile legale”, a fost comentariul scurt al oficialilor SIF1, transmis Bursei de la Bucuresti.

Conducerea SIF Banat-Crisana nu a oferit nicio alta informatie . Presedintele societatii, Ioan Cuzman, nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Administratorii SIF1 au avut o pozitie de forta fata de actionari si la AGA din primavara, cand un grup format din mai multe fonduri de investitii ceruse majorarea dividendelor. Conducerea SIF1 a suspendat insa drepturile de vot ale acestor actionari, motivand ca actioneaza in mod concertat.

“Trebuie sa faca publice imediat motivele pentru care au considerat ca solicitarile actionarilor nu respecta conditiile de legalitate. Comunicatul transmis la Bursa este mult prea sumar, mai ales in contextul declaratiilor anterioare ale d-lui Cuzman in care spunea ca a negociat cu Erste variante mai bune decat listarea. Iar Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare nu ar trebui sa mai astepte sa le cerem noi asta, ar trebui sa se sesizeze din oficiu, daca este garantul respectarii drepturilor actionarilor”, a declarat Cristian Dutescu, managing partner al societatii de avocatura Dutescu si Asociatii, care reprezinta interesele fondurilor americane Firebird, parte a grupului de actionari care a cerut convocarea AGA.

Practic, acelasi grup de actionari a cerut convocarea AGA la toate cele cinci SIF-uri, iar in conditiile in care trei dintre ele au considerat ca sunt intrunite conditiile de legalitate, cu atat ridica mai multe semne de intrebare pozitia SIF Banat-Crisana.

Presedintele acestei societati a fost cel care a iesit prima data public cu declaratii despre negocierile purtate cu Erste, declarand recent ca este pregatit “sa dea in scris” ca varianta listarii este “mai proasta” decat ceea ce a discutat cu austriecii. Cuzman a sustinut in mod clar pozitia lui Andreas Treichl, CEO-ul Erste, care afirmase anterior ca listarea BCR ar fi o “prostie”.

Pe piata de capital au circulat speculatii in ultima perioada ca SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania (SIF3) ar fi cel mai aproape de un deal cu Erste. SIF3 a ramas in prezent singura dintre SIF-uri care nu a transmis Bursei ceea ce va face in cazul solicitarilor transmise de actionari. Totusi si celelalte SIF-uri au aratat o apropiere de pozitia Erste, in conditiile in care in convocatoarele pentru AGA, alaturi de solicitarile grupului de actionari, au trecut si posibilitatea mandatarii consiliilor de administratie pentru a negocia alternative pentru lichidizarea actiunilor de la BCR (vanzare partiala sau schimb cu titluri Erste). SIF-urile sunt cei mai importanti actionari minoritari ai BCR, controland impreuna peste 30% din actiuni, in timp ce Erste detine o participatie de 69,4%.

×
Subiecte în articol: SIF
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close