Antena 3 CNN Economic Companii REZULTATE COMPANII Profit istoric pentru Petrom la noua luni: 700 milioane de euro, dublu fata de anul trecut

REZULTATE COMPANII Profit istoric pentru Petrom la noua luni: 700 milioane de euro, dublu fata de anul trecut

REZULTATE COMPANII Profit istoric pentru Petrom la noua luni: 700 milioane de euro, dublu fata de anul trecut
Sursa foto: Sursa: OMV Petrom
de Catalin Ciocan    |    09 Noi 2011   •   10:49
OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca, aflata sub controlul austriecilor de la OMV, a obtinut 2,92 miliarde de lei (694 milioane de euro) in primele noua luni ale anului, dublu fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul pretului ridicat al petrolului si imbunatatirii performantei operationale. Profitul realizat de Petrom la noua luni este de altfel cu peste 30% mai mare fata de castigul pe tot parcursul anului trecut.

Profitul inregistrat in trimestrul al treilea al anului a depasit cele mai optimiste asteptari ale analistilor, sarind de 1,1 miliarde de lei (260 milioane de euro). In medie, analistii se asteptau ca Petrom sa raporteze pentru T3 un profit de 780 milioane de lei (183 milioane de euro), potrivit unui sondaj realizat de Reuters.

“In T3/11 am continuat sa beneficiem de mediul favorabil  pretului la titei precum si de efectele pozitive ale programelor de management strict al costurilor si imbunatatire a performantei operationale. Productia totala de hidrocarburi a Grupului a crescut usor fata T3/10. Reluarea cresterii in mai multe sectoare economice din Romania a impulsionat vanzarile noastre carburanti si gaze. Cu toate acestea, pretul ridicat al titeiului a afectat, in continuare, marjele din segmentul vanzarilor cu amanuntul, in special, dar si marjele din rafinare, din cauza costurilor mai mari pentru titei”, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom.

Analistii remarca faptul ca desi principalul factor de crestere a ramas segmentul Explorare si Productie, in conditiile in care pretul mediu al petrolului Ural a fost de 112,57 dolari/baril, cu 49% mai mare decat in T3 2010, toate segmentele au avut o contributie pozitiva.  

“Evolutia favorabila a EBIT comparativ cu T3 10 se datoreaza in special situatiei imbunatatite a creantelor neincasate. Petrom a raportat o crestere continua a rezultatului R&M, sustinuta de costuri mai mici si performanta operationala imbunatatita. Volumul total al vanzarilor din marketing a scazut cu 3% fata de T3 10, cresterea usoara a vanzarilor comerciale compensand partial scaderea cu 5% a vanzarilor cu amanuntul ale Grupului, cauzata de cererea inca modesta in segmentul retail”, au comentat analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment.

Profitul operational al Petrom a fost de 1,3 mld.lei (305 milioane de euro)  in trimestrul al treilea , in crestere cu 72% fata de aceeasi perioada a anului trecut si peste asteptarile analistilor din piata. Petrom a reusit sa-si reduca cheltuiele de explorare cu 27% datorita cresterii ratei de succes a explorarii in 2011.

“Productia de titei, gaze si condensat la nivel de Grup in T3 11 a ajuns la 16,93 mil bep, usor peste nivelul din T3 2010, ca o consecinta a cresterii productiei din Kazahstan. Volumul vanzarilor consolidate de gaze este mai mare cu 15% decat in T3 10, datorita cererii crescute din sectorul industrial”, au adaugat analistii de la Raiffeisen.

Actiunile Petrom au reactionat pe Bursa, dupa raportarea rezultatelor foarte bune pe trimestrul al treilea, crescand cu 2,6%, peste aprecierea inregistrata de celelalte titluri mari de pe piata.   

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close