Antena 3 CNN Economic Companii SUA: Compania Daimler, acuzată de dare de mită

SUA: Compania Daimler, acuzată de dare de mită

SUA: Compania Daimler, acuzată de dare de mită
Sursa foto: daimler
24 Mar 2010   •   11:42

Producătorul german de maşini şi camioane Daimler AG a fost acuzat de încălcarea legilor americane privind mita prin oferirea oficialilor străini a milioane de dolari şi cadouri în maşini scumpe pentru a câştiga unele contracte.

Daimler intenţionează să plătească 185 milioane de dolari pentru a rezolva cazul cu Departamentul de Justiţie american, în timp ce unităţile sale din Germania şi Rusia intenţionează să pledeze vinovat la acuzaţiile aduse, arăta o sursă informată, citată de Reuters.
Producătorii americani acuză producătorul maşinilor Mercedes că s-au angajat "într-o practică de durată de a plăti mite" pentru a primi acorduri în Rusia, China, Turcia, Egipt, Nigeria, Irak şi cel puţin alte 16 state în perioada 1998 -2008, potrivit documentelor depuse la tribunalele americane.
Exemplele oferite curţii includ o maşină blindată oferită unui oficial în Turkmenistan şi o alta unui liberian.
Departamentul american de Justiţie acuză Daimler de falsificarea documentelor şi conspiraţie conform legii privind practicile corupte străine, conform căreia este ilegal să plăteşti mite pentru a obţine sau păstra contracte în străinătate.
Daimler a deţinut compania american Chrysler din 1998 până în 2007.
Dacă se ajunge la un acord în afara instanţei ar marca un nou episod de acest fel între SUA şi mari companii pentru a rezolva acuzaţii de şpăgi externe.
Siemens a acceptat, în decembrie, să plătească 1,3 miliarde de dolari pentru a pune capăt dosarelor de corupţie din SUA şi Germania.
Acuzaţiile vizează tranzacţii ilegale din perioada monitorizată ce au implicat sute de plăţi în valoare de zeci de milioane de dolari către oficiali străini în schimbul unor contracte de sute de milioane de dolari.
Tranzacţiile cu legătură cu SUA au rezultat în profit pre-taxe de peste 50 milioane de dolari pentru Daimler.
Presupusele şpăgi erau adesea făcute prin suprafacturarea clienţilor şi plata excesului înapou oficialilor guvernamentali sau apropiaţilor lor, se arată în rechizitoriu.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Daimler dare de mita
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close