Antena 3 CNN Economic Companii Tăriceanu: Mercedes nu şi-a deschis fabrică în ţară din cauza speculanţilor imobiliari

Tăriceanu: Mercedes nu şi-a deschis fabrică în ţară din cauza speculanţilor imobiliari

Tăriceanu: Mercedes nu şi-a deschis fabrică în ţară din cauza speculanţilor imobiliari
Sursa foto: Foto: Intact Images
25 Ian 2011   •   19:50

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat că Daimler îşi alesese deja zona în care voiau să construiască uzina Mercedes, însă apariţia speculanţilor imobiliari care au vrut să profite de acest lucru şi şi-au săltat artificial preţurile la terenuri, l-a îndepărtat pe investitorul neamţ, informează Capital.

"Am fost în Germania, personal, ca să mă întâlnesc cu preşedintele grupului Daimler-Benz, acţiune în care am fost ajutat chiar de conaționalul nostru Ion Ţiriac", îşi aminteşte Călin Popescu Tăriceanu, arâtând, în continuare că Mercedes "ne-a spus că şi-a stabilit zona unde vrea să facă investiţia, care este o fâşie aflată undeva pe graniţa de vest a ţării, adică între Oradea şi Timişoara".

"Lucrurile, din păcate, au mers prost, nu pentru că a fost infrastructura neadaptată, pentru că acolo distanţele de transport până la graniţă sunt extrem de scurte, ci pentru că autorităţile locale din Timiş, Arad şi Bihor nu au fost în stare să le pună la dispoziţie un teren în condiţii avantajoase (circa 300 de hectare) şi au intervenit diverşi speculanţi imobiliari, care au vrut să facă o afacere profitabilă, personală din această proiect, cu implicarea "discretă" a autorităţilor locale", spune fostul premier.

Ca şi contra-ofertă,  că ungurii le-au păus la dispoziţie nemţilor de la Mercedes terenul gratis, pentru a construi o fabrică de maşini.

Uzina maghiară a Mercedes-Benz este în plin proces de construcţie. Pierdută de România în favoarea Ungariei în urmă cu doi ani, investiţia în valoare de peste 800 de milioane de euro generează deja locuri de muncă şi afaceri în creştere pentru cei implicaţi în procesul de construcţie.

Lucrările de construcţie ale fabricii Daimler din Ungaria sunt înaintate ţi vor permite constructorului auto german să producă componente auto încă din mai 2011, deşi finalizarea uzinei este programată pentru 2012. Lucrările de construcţie implică numeroase companii maghiare, circa 80% dintre contractori fiind locali. Astfel a fost generată o creştere puternică a tuturor afacerilor din zonă.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close