Antena 3 CNN Economic Companii Tranzactia anului pe piata de ciocolata: Cum a ajuns afacerea de familie Meinl din Austria, fondata in urma cu 150 de ani, sa preia afacerea de familie a fratilor libanezi Jabra

Tranzactia anului pe piata de ciocolata: Cum a ajuns afacerea de familie Meinl din Austria, fondata in urma cu 150 de ani, sa preia afacerea de familie a fratilor libanezi Jabra

Tranzactia anului pe piata de ciocolata: Cum a ajuns afacerea de familie Meinl din Austria, fondata in urma cu 150 de ani, sa preia afacerea de familie a fratilor libanezi Jabra
de Adrian Mirsanu    |    17 Noi 2011   •   00:32



Grupul fondat de catre Julius Meinl in 1862 este castigatorul pe timp de criza din piata de ciocolata din Romania: achizitia de anul trecut a Kandia, de la Kraft, liderul pietei, si tranzactia de acum cu Supreme Chocolat, controlat de fratii libanezi Jihad si Johnny Jabra, nu au insemnat, probabil, nici macar jumatate din banii pe care austriecii ii incasau in 2007 din vanzarea Kandia de 100 mil. euro catre Cadbury.
 
Acum, acordul pentru preluarea Supreme Chocolat asteapta avizul Consiliului Concurentei.
 
Cum de s-a intors familia austriaca Meinl in piata de ciocolata dupa trei ani in plina criza? In plina criza, gigantul american Kraft a anuntat in ianuarie 2010 ca va prelua producatorul britanic de dulciuri Cadbury intr-o tranzactie de 19 mld. Dolari, la capatul unui razboi al ofertelor inceput in anul anterior cu Hershey (SUA) si Ferrero (Italia). La acea vreme, Cadbury avea in Romania afacerea Kandia, cumparata de la Meinl in 2007.
Insa, Kraft detinea déjà pozitia de lider in piata de ciocolata din Romania astfel ca a decis sa vanda Kandia, iar cumparatorul a fost Meinl Bank prin intermediul fondului de investitii Oryxa Capital.
 
Julius Meinl, fondatorul afacerii de familie Meinl, este unul dintre cele mai puternice branduri de pe piata cafelei. Afacerea pornita in 1862 in Austria de catre Julius Meinl a ramas si dupa cinci generatii in mainile familiei, timp in care a ajuns sa insemne un nume important in piata financiara – este una dintre cele mai mari banci private din Austria, sub acest brand se deruleaza activitati de banca de investitii sau sunt administrate mai multe fonduri de investitii – unele se axeaza pe investitii in actiuni, altele in bonduri (obligatiuni) sau fonduri mixte.
 
 
Dupa ce s-au intors anul trecut pe piata din Romania, austriecii de la Meinl l-au adus la conducerea companiei Kandia (acum Kandia Dulce SA) pe Mihut Craciun, fostul sef al Red Bull Romania. Mihut Craciun si-a inceput mandatul la Kandia la 1 ianuarie 2011, anuntand ca tintele sale sunt cresterea cifrei de afaceri si a cotei de piata detinute de Kandia.
 
 
Kandia Dulce are in portofoliu marci precum Kandia, Laura, Magura, Rom, Silvana si Sugus.
 
Prin achizitia lui Supreme Chocolat, Mihut Craciun, cel care va coordona de acum un jucator cu o cota de piata de 18% fata de 10% anterior tranzactiei, pare sa isi fi rezolvat obiectivele anuntate la inceputul anului. Dosarul achizitiei urmeaza sa fie incheiat pana la finele anului sau inceputul lui 2012, in functie de cat de repede isi va da ok-ul Consiliul Concurentei dupa ce va analiza impactul asupra pietei de profil.
 
Din ultimele date de piata ale AC Nielsen, Kraft are o cota de 24% din piata de ciocolata, estimata la 1 mld lei (237,5 mil. euro), in spatele caruia se afla Ferrero, Kandia si Supreme.
 
In competitia dura cu multinationalele de pe piata, fratii libanezi Jihad si Johnny Jabra au decis sa isi vanda businessul cu ciocolata catre un jucator cu o cultura apropiata, tot unui business de familie, si nu unei multinationale.
 
In 2001 insa, au ales sa vanda marca de cafea Nova Brasilia catre Kraft, iar banii sa ii investeasca in businessul cu ciocolata. Supreme Chocolat are in portofoliu marci precum Primola, Novatini sau Anidor.
 
Jihad Jabra spunea in urma cu doi ani ca “suntem loviti din toate partile de criza”, referindu-se la impactul generat de mai multi factori – scumpirea materiei prime odata cu cresterea cotatiilor la cacao, de exemplu, micsorarea stocurilor de produse de catre retailerii de pe piata si intarzierea la plata a facturilor, dar si trendurile aparute in consum in care clientii se orienteaza dinspre marcile din segmentul mediu catre cele din segmentul economic, de baza.
 
Inca de la inceputul crizei, Jabra a vorbit de intentiile de a accelera exporturile, strategie care capata noi valente in contextul unui jucator care combina capacitatile de productie ale Kandia si ale Supreme Chocolat.
 
Supreme Chocolat nu inseamna insa decat o parte din businessul fratilor Jihad si Johnny Jabra, care controleaza Supreme Group. Dupa vanzarea afacerii cu ciocolata, fratii Jabra raman in Romania cu afacerile din imobiliare. Fratii Jabra mai au afaceri in Bulgaria si in Liban, conform ultimelor informatii existente pe piata.


CITESTE SI TRANZACTIE: Nr. 2 din piata de ciocolata, Kandia Dulce cumpara Nr. 3, Supreme Chocolat. Singurii antreprenori, fratii libanezi Jabra, n-au mai rezistat multinationalelor, iar austriecii de la Meinl isi dubleaza cota intr-o piata de 240 mil. euro





 

×
Subiecte în articol: tranzactie ciocolata
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close