Antena 3 CNN Economic Companii Un nou scandal stă să izbucnească la SIF-uri: un administrator al SIF Moldova este acuzat de conflict de interese

Un nou scandal stă să izbucnească la SIF-uri: un administrator al SIF Moldova este acuzat de conflict de interese

Un nou scandal stă să izbucnească la SIF-uri:  un administrator al SIF Moldova este acuzat de conflict de interese
Sursa foto: Foto: Sifm.ro
de Catalin Ciocan    |    17 Aug 2011   •   16:26

Alexandru Matei, unul dintre administratorii SIF Moldova (SIF2) si fost presedinte ale societatii,  este acuzat de conflict de interese in cazul unor tranzactii incheiate in perioada 2004-2006, prin care au fost favorizati inclusiv membri ai familiei sale,  potrivit unor surse din piata de capital.

Situatia pare apropiata celei de la SIF Oltenia (SIF5), unde unul dintre administratorii acestei societati, Teodor Buzatu, a fost in acest an revocat din functie dupa un control intern derulat de SIF5, care a aratat ca acesta a prejudiciat firme din portofoliul societatii prin unele contracte incheiate cu societati detinute de membri ai familiei sale.

Sursele citate au mentionat ca SIF Moldova a derulat un control in ultimul an si jumatate, dupa ce un actionar a reclamat in cadrul AGA unele nereguli in activitatea administratorului SIF Moldova.
Alexandru Matei este acuzat ca a cumparat un spatiu in zona centrala din Bacau unde se afla reprezentanta SIF Moldova, tranzactie care nu s-a facut printr-o licitatie, desi aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor pentru vanzarea acelui spatiu fusese conditionata tocmai de realizarea unei selectii de oferte.

“Matei nu a putut demonstra ca au fost mai multe oferte. A spus ca a facut raport catre CNVM, dar la CNVM nu s-a gasit nici o alta oferta. La cererea SIF Moldova, le-a adus de acasa, dar s-a descoperit, analizandu-se numerele de inregistrare, ca ofertele prezentate erau anterioare hotararii AGA cu 1-2 ani de zile” au declarat sursele citate.

Administratorul SIF Moldova mai este acuzat ca s-ar fi aflat in conflict de interese, cand in calitatea lui de presedinte al CA, a numit-o pe sotia lui presedinte al consiliului de administratie la una dintre firmele din portofoliul SIF2, iar apoi si presedinte al comisiei de negocieri. Societatea respectiva a trecut printr-un proces de divizare, iar un spatiu de 350 metri patrati, reprezentand un restaurant-autoservire din gara din Iasi a fost vandut catre o firma detinuta de fiul lui Matei. Sursele citate au spus ca presedintele SIF Moldova la acea data nu ar fi informat ceilalti administratori despre conflictul de interese din acest caz.

Oficialii SIF Moldova nu au raspuns pana la publicarea acestui articol pe marginea intrebarilor adresate pe aceasta tema.  Alexandru Matei nu a putut fi contactat pentru comentarii suplimentare.
In primavara, SIF Oltenia informase investitorii de rezultatul controlului intern in cazul lui Teodor Buzatu, iar ulterior CNVM a emis o ordonanta prin care a cerut conducerii societatii sa convoace actionarii pentru a decide daca il mentin pe Buzatu pe pozitia de administrator. Actionarii au decis revocarea acestuia din functie.

×
Subiecte în articol: SIF scandal
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close