Antena 3 CNN Economic Companii Un sfert din angajaţii firmelor private şi-au pierdut locurile de muncă de la începutul crizei

Un sfert din angajaţii firmelor private şi-au pierdut locurile de muncă de la începutul crizei

Un sfert din angajaţii firmelor private şi-au pierdut locurile de muncă de la începutul crizei
13 Oct 2009   •   23:49

Unu din patru angajaţi în sectorul privat au rămas pe drumuri de la începutul crizei economice. Pentru a evita deficitul din sectorul bugetar, patronii au sacrificat oamenii cu scopul reducerii cheltuielilor.

Companiile private au recurs la concedieri pentru a trece de perioada economică dificilă. De la începutul crizei, un sfert din angajaţii firmelor private şi-au pierdut locurile de muncă.

ANGAJAŢI COMPANII PRIVATE

- iunie 2008
- august 2009: -25%

Sursa: Paylogic

Criza a afectat şi companiile cu capital străin, care aduc tot mai puţini bani în România. În primele 8 luni ale anului, investiţiile străine directe au totalizat 3,15 miliarde de euro, în scădere cu 53% comparativ cu perioada similară din 2008.

INVESTIŢII STRĂINE IANUARIE-AUGUST

- 2008: 6,72 miliarde euro
- 2009: 3,15 miliarde euro

Sursa: Banca Naţională a României

Deficitul bugetar a depăşit pragul de 5 procente. Potrivit Ministerului Finanţelor, bugetul pe primele nouă luni are un deficit de aproape 25 de miliarde lei.

BUGET IANUARIE-SEPTEMBRIE 2009

- Deficit: 25 miliarde lei
- Încasări: 116 miliarde lei
- Cheltuieli: 141 miliarde lei

Sursa: Ministerul Finanţelor Publice

Fondul Monetar Internaţional a fost de acord, la începutul lunii august, cu o creştere a deficitului bugetar pe anul în curs la 7,3%, de la proiecţia anterioară de 4,6%.

Antena 3

×
Subiecte în articol: criza companii angajati buget
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close