Antena 3 CNN Economic Companii Va reusi Petrom sa sparga bariera de profit de 600 mil. Euro la noua luni? Sau realizarea programului de investitii va cantari mai mult? Maine vine raspunsul celei mai mari companii din Romania

Va reusi Petrom sa sparga bariera de profit de 600 mil. Euro la noua luni? Sau realizarea programului de investitii va cantari mai mult? Maine vine raspunsul celei mai mari companii din Romania

  Va reusi Petrom sa sparga bariera de profit de 600 mil. Euro la noua luni? Sau realizarea programului de investitii va cantari mai mult? Maine vine raspunsul celei mai mari companii din Romania
de Catalin Ciocan    |    08 Noi 2011   •   16:58
OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, controlata de grupul petrolier austriac OMV, ar putea raporta pentru trimestrul al treilea al anului, in cel mai optimist scenariu, un profit net de peste 1,02 miliarde de lei (240 milioane de euro), in timp ce in scenariul cel mai pesimist, profitul nu ar depasi 129 milioane de lei (30,2 milioane de euro), potrivit unui sondaj realizat de Reuters.  

Estimarile pentru acest sondaj au fost furnizate de analistii de la BRD, UniCredit CAIB Securities, EFG Eurobank Securities, KBC Securities, NBG Securities Romania, Piraeus Bank Romania, Tradeville si IEBA Trust.    

Media estimarilor indica o valoare de 780 milioane de lei (183 milioane de euro) pentru castigul pe care l-ar putea raporta Petrom, ceea ce ar urma profitul pe primele noua luni ale anului la peste 2,5 miliarde de lei (600 milioane de euro).   O amenintare concreta ar putea veni din zona programului de investitii al Petrom, in valoare de peste 1 mld. Euro pe an, si din care compania a bifat doar o treime in primul semestru.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate antena3.ro in luna august de catre Mariana Gheorghe, CEO Petrom, aceasta dadea de inteles ca in semestrul al doilea compania va investi mai mult decat in prima jumatate a anului.

“P
reliminatul nostru este ca vom fi in jur de un miliard de euro pe an, anul acesta il vom realiza ca investitii. Apoi, este si ciclul investitional. De multe ori, finalul de an face ca sa realizez proiectele si apoi sa incep anul cu un gap de cateva luni pana cand proiectele noi, si proiectele noi ce am spus sunt programe, trebuie sa treaca prin diverse etape si inceputul de an nu inseamna cele mai mari sume de investitii realizate”, explica nr. 1 din Petrom “intarzierea” din prima parte a anului.

OMV Petrom, liderul pietei petroliere locale, reusise in primul semestru sa depaseasca cele mai optimiste estimari realizate de analisti, care se asteptau in medie, la un profit semestrial de 400 milioane de euro. Compania a obtinut un profit de 417 milioane de euro, in crestere cu 14% fata de perioada similara a anului trecut, reusind astfel sa contabilizeze 80% din castigul obtinut in intreg anul trecut. Daca ar obtine in trimestrul al treilea profitul estimat in medie de analisti, Petrom ar depasi profitul din 2010, al doilea cel mai bun an din istoria societatii, dupa 2006. 

Profitul bun din trimestrul al treilea al anului, ar urma sa fie sustinut, potrivit analistilor de pretul ridicat al titeiului, dar si de un rezultat mai bun din activitatea financiara, cand societatea a avut pierderi din cauza creditelor in dolari acordate filialei din Kazahstan.

“Ma astept ca trimestrul al treilea sa fie foarte putin sub cele precedente la nivel de EBIT (profitul brut inainte de impozite si taxe – n.red), dar ceva mai bun in ceea ce priveste profitul net. Segmentul de explorare si productie va fi in continuare principalul generator de profit, in conditiile in care pretul petrolului a fost destul de sus, iar influenta negative a hedgingului a fost un pic mai mica decat in T2. Cheltuielile de explorare au fost neobisnuit de ridicate in T2, chiar si fata de T2 2010, dar in T3 nu ma astept sa fie la fel de ridicate”, a declarat Carmen Arsene, analist in cadrul UniCredit CAIB Securities Romania.

Analistii se asteapta la un impact pozitiv fata de trimestrele anterioare in principal din partea rezultatului financiar, care va fi ajutat de devalorizarea puternica a leului fata de dolar.

“Intarirea dolarului fata de leu, alaturi de scaderea cheltuielilor cu dobanzile, este de asteptat sa ajute rezultatul financiar sa inregistreze primul plus din acest an fata de o pierdere de 103 milioane de lei in T2 si 455 milioane de lei in T3 2010”, au precizat analistii de la NBG Securities.

In ceea ce priveste rezultatul pe segmentul rafinare si marketing, analistii se asteapta ca vanzarile retelei de distributie sa contribuie pozitiv, avand in vedere ca a fost sezon estival.

“In rafinare si marketing o sa se vada in acest an progresele inchiderii Arpechim si modernizarii Petrobrazi”, a subliniat Carmen Arsene.
Compania va raporta rezultatele oficiale maine, concomitent cu grupul austriac OMV. Actiunile Petrom au azi la Bursa o crestere de circa 2%, dar pe o lichiditate redusa. Capitalizarea bursiera a companiei este de 4,16 miliarde de euro.               

×
Parteneri
Peste 200 de turiști, prinși cu droguri pe litoral
x close