Antena 3 CNN Economic Companii Visa şi Mastercad au obţinut aprobarea pentru un acord ISTORIC

Visa şi Mastercad au obţinut aprobarea pentru un acord ISTORIC

Visa şi Mastercad au obţinut aprobarea pentru un acord ISTORIC
Sursa foto: Foto: digitaltrends.com
15 Dec 2013   •   17:16
Visa şi MasterCard au obţinut aprobarea unui tribunal federal din Brooklyn pentru un acord de 5,7 miliarde de dolari cu retailerii americani pentru închiderea unui litigiu în care cele două companii erau acuzate de comisioane incorecte aplicate plăţilor prin cardurile de credit, relatează Bloomberg, conform Mediafax.
 
Judecătorul John Gleeson a declarat că este mulţumit cu acest acord, considerat a fi cel mai mare acord antitrust convenit vreodată în Statele Unite.
"Pentru prima oară, comercianţii vor putea să dezvăluie clienţilor comisioanele bancare ascunse, să îi educe în această privinţă şi să se folosească de informaţii pentru influenţarea alegerii formelor de plată", a scris Gleeson în decizia sa.
Visa şi MasterCard s-au apărat ani la rândul împotriva acuzaţiilor că operează scheme de fixare a preţurilor. Comisioanele aflate în litigiu sunt stabilite de Visa şi MasterCard şi plătite de comercianţi atunci când consumatorii se folosesc de carduri de credit sau debit.
MasterCard şi Visa au fost deţinute de bănci mari, dar s-au separat de acestea prin intermediul unor oferte publice iniţiale, în 2006, respectiv 2008. Cele două companii, precum şi cele mai mari bănci emitente de carduri, au fost date în judecată de comercianţi americani din întreaga ţară într-un proces colectiv, în 2005. Ulterior, MasterCard şi Visa au fost acuzate că au continuat sdă colaboreze cu băncile pentru fixarea preţurilor, chiar şi după ofertele publice iniţiale.
Acordul, anunţat iniţial în iulie 2012, valora atunci 7,25 de miliarde de dolari, dar acordul a ajuns la circa 5,7 miliarde de dolari, în luna august, în urma retragerii din proces a circa 8.000 de  comercianţi.
Zeci de retaileri mari, între care Wal-Mart Stores, Amazon.com şi Target, ca şi operatori aerieni importanţi, asigurători de sănătate şi alte companii au criticat acordul. Unele au susţinut că suma ar fi trebuit să fie mai mare, iar prevederile care împiedică declanşarea altor procese sunt prea generale.
La scurt timp după anunţarea deciziei, retailerii şi asociaţiile care s-au opus acordului, printre care Wal-Mart, Amazon.com, 7-Eleven, Barnes&Noble, au anunţat că vor face apel.

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close