Antena 3 CNN Economic Compensaţii de până la 300 de lei, dacă se opreşte curentul electric. Cum se aplică ordinul ANRE

Compensaţii de până la 300 de lei, dacă se opreşte curentul electric. Cum se aplică ordinul ANRE

Distribuitorii de energie electrică sunt obligaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să dea compensaţii financiare clienţilor afectaţi de întreruperile neplanificate.

Compensaţii de până la 300 de lei, dacă se opreşte curentul electric. Cum se aplică ordinul ANRE
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    15 Iun 2021   •   16:13

Potrivit ANRE, operatorii de distribuţie vor trebuie să dea compensaţii cuprinse între 5 lei şi 300 de lei tuturor utilizatorilor afectaţi, în funcţie de numărul de întreruperi.

"ANRE a aprobat în şedinţa Comitetului de reglementare din data de 15 iunie 2021 Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 35/2021 privind aprobarea Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice. 

ANRE impune distribuitorilor de energie electrică să dea compensaţii clienţilor afectaţi de întreruperile neplanificate

La data intrării în vigoare a acestui act normativ se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 11/2016 privind aprobarea Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 291 din 18 aprilie 2016, cu modificările şi completările ulterioare", informează, marţi, ANRE.

Noile măsuri se referă la întreruperile scurte, între 3 secunde şi 3 minute, în categoria celor pentru care operatorii de distribuţie sunt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

"Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel:

- înaltă tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an

- medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămână

- joasă tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămâna", arată ANRE.

Compensaţiile, până la 300 de lei

Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor, precizează autoritatea.

"Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune, operatorul de distribuţie are obligaţia de a acorda utilizatorilor următoarele compensaţii:

- pentru persoane juridice: 270 lei la 110kV, respectiv 130 lei la JT şi MT pentru fiecare perioadă de monitorizare

- pentru persoane fizice: 270 lei la 110kV, respectiv 70 lei la JT şi MT pentru fiecare perioadă de monitorizare", arată ANRE.
 

×
Subiecte în articol: ANRE lumina curent electric bani
Parteneri
x close