Antena 3 CNN Economic Câţi bani poţi împrumuta rudelor sau prietenilor fără ca Fiscul să te ia la ochi

Câţi bani poţi împrumuta rudelor sau prietenilor fără ca Fiscul să te ia la ochi

Tot mai mulţi români încep să apeleze la tradiționalul împrumut de la o altă persoană, în detrimentul băncilor. Iată însă ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a nu fi considerați de autorități drept cămătari.

Câţi bani poţi împrumuta rudelor sau prietenilor fără ca Fiscul să te ia la ochi
Sursa foto: Pixabay
de Claudia Popovici    |    29 Mar 2023   •   20:28

Din ce în ce mai mulți români au încheiat relațiile cu băncile, mai ales atunci când vine vorba de a face un împrumut. 

Dobânzile variabile, ROBOR-ul și IRCC-ul au creat pentru unii dintre români datorii aproape imposibil de plătit.

În această situație, când vine vorba de urgențe financiare, oamenii au început să caute alternative, cum ar fi tradiționalul împrumut de la o altă persoană.

Potrivit unui studiu de piaţă, citat de Agerpres, 47% dintre români ar apela la familie sau prieteni, atunci când au nevoie de bani.

În acest context, este bine de ştiut ce condiţii trebuie să îndeplinim pentru ca împrumutul realizat să fie legal.

Conform definiției, împrumutul este un contract prin care una dintre părți îi dă celeilalte o parte din anumite lucruri, cu obligația celeilalte părți ca, la scadență, să-i restituie primei părți o parte egală de lucruri, de același gen si aceeași calitate.

Cum și câți bani ai voie să împrumuți un prieten sau o rudă

În România, împrumutul este reglementat de Codul Civil, în capitolul IX.

De asemenea, legislația în vigoare permite și împrumuturile cu dobândă dintre persoanele fizice, acestea fiind reglementate de Titlul XI din Codul Civil în completare cu O.G. 13/2011, act normativ care detaliază drepturile și obligațiile părților privind dobânda.

Condiţii pentru a acorda un împrumut legal

Astfel, dobânda stabilită pentru împrumuturile între persoane fizice nu poate depăși cu mai mult de 50% dobânda legală, se arată în art. 5 din O.G. 13/2011.

De reţinut că, dobânda legală pentru persoanele fizice se stabilește în funcție de dobânda de referință a Băncii Naționale a României din care se scade un procent de 20%.

Contractul de împrumut poate fi înscris sub semnătură privată. Asta înseamnă că poate fi întocmit și semnat de părți, fără intervenția vreunui organ al statului.

De cealaltă parte, potrivit  Art. 351 din Noul Cod Penal camăta este definita ca fiind „darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată", infracțiune care se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close