Antena 3 CNN Economic Racordarea la gaze şi la reţeaua electrică va fi gratuită. Condiţiile pe care trebuie să îndepliniţi

Racordarea la gaze şi la reţeaua electrică va fi gratuită. Condiţiile pe care trebuie să îndepliniţi

ANRE a luat o serie de măsuri, prin care românii vor beneficia de gratuitate pentru branşarea la reţeaua de gaze sau electrică. Dacă vor să nu mai plătească atunci când se branşează la reţea, cetăţenii trebuie să respecte anumite condiţii.

Racordarea la gaze şi la reţeaua electrică va fi gratuită. Condiţiile pe care trebuie să îndepliniţi
Sursa foto: Sursa foto: Pexels
de Maria Zărnescu    |    12 Mar 2021   •   14:26

Finanţarea lucrărilor de racordare se va face gratuit, în anumite condiţii, după cum a precizat Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

În cadrul ANRE a fost aprobat un pachet de ordine prin care oamenii se pot racorda gratuit la reţeaua de gaze sau de energie electrică. Cei care pot beneficia de această măsură, dar şi de gratuitate la efectuarea lucrărilor de branşare sunt clienţii casnici.

Lucrările de racordare vor fi finanţate de distribuitori. În cazul în care oamenii vor dori să aleagă ei distribuitorul, vor fi nevoiţi să plătească costurile racordării. Pentru această categorie, distribuitorii sunt nevoiţi să ofere rambursarea sumei în termen de cinci ani.

De la data obţinerii autorizaţiei de racordare, distribuitorul este obligat să realizeze lucrarea în termen de 90 de zile. Lucrarea în cauză ar urma să includă recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiei.

Cererile de racordare la sistemul de distribuție depuse la operatorul de distribuție înainte de intrarea în vigoare a prevederilor noilor acte normative și pentru care nu au fost emise avize tehnice de racordare, se soluționează în conformitate cu prevederile din legislația primară.  

Racordarea în situaţia clienţilor noncasnici

ANRE a precizat că pentru clienţii noncasnici operatorii de distribuție concesionari au obligația de a finanța și realiza lucrările de proiectare și execuție a instalației de racordare, cu recuperarea ulterioară de către operator a acestor costuri prin tarifele de distribuție în situația în care lungimea instalației de racordare este de până la 2.500 metri. 

Pentru situaţia în care racordare este de peste 2. 500 de metri, atunci agenţii economici vor fi nevoiţi să îşi plătească singuri racordarea, proiectul şi lucrarea fiind realizate de către firma de distribuţie.

 

×
Subiecte în articol: racordare gaze energie
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close