Antena 3 CNN Economic Consiliul Concurenței anchetează posibile înțelegeri între 10 bănci pentru a limita accesul românilor la credite

Consiliul Concurenței anchetează posibile înțelegeri între 10 bănci pentru a limita accesul românilor la credite

Consiliul Concurenței anchetează posibile înțelegeri între 10 bănci pentru a limita accesul persoanelor la credite, după ce a făcut controale neanunțate și a ridicat mai multe documente.

Consiliul Concurenței anchetează posibile înțelegeri între 10 bănci pentru a limita accesul românilor la credite
Sursa foto: Hepta Syndicate
de Milena Niță    |    11 Sep 2023   •   15:11

Consiliul Concurenței anunță luni, într-un comunicat remis presei, că a terminat controalele la Biroul de Credit, la Asociația Română a Băncilor și la zece bănci: Alpha Bank, CEC Bank, Garanti Bank, Raiffeisen Bank, ING Bank, Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, Credit Europe Bank și First Bank. 

De acolo, au fost ridicate documente relevante în investigație, care vor fi analizate.

Inspecțiile s-au derulat în cadrul unei investigații, privind posibile înțelegeri cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele și serviciile de creditare pentru persoane fizice.

"Avem deja în derulare o investigație care vizează modul în care băncile calculează indicii de referință ROBOR/ROBID, ce stau la baza stabilirii dobânzilor. 

De data aceasta ne uităm și la condițiile de acces la credite, suspiciunea fiind că prin modul cum se calculează scorul de credit se blochează accesul unor clienți la credite", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Autoritatea de concurență a explicat că există suspiciunea că acționarii Biroului de Credit, care se ocupă cu colectarea și prelucrarea datelor ce constituie portofoliul de client și în funcție de care se stabilește scorul FICO, ar limita accesul consumatorilor la credite. 

În funcție de scorul FICO, este evaluată capacitatea unui client de a rambursa banii.

Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. 

Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor, se mai arată în comunicat.

Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească.

×
Subiecte în articol: Consiliul Concurentei banci credite
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close