Antena 3 CNN Economic Conținut plătit 5 semne că trebuie să duci copilul la dentist

5 semne că trebuie să duci copilul la dentist

Sănătatea orală a copiilor este esențială pentru bunăstarea lor generală, dinții fiind fundamentali pentru menținerea unei alimentații corecte, a unei articulații clare în vorbire și, nu în ultimul rând, a unei încrederi crescute în propria imagine.

5 semne că trebuie să duci copilul la dentist
de Georgiana Adam    |    13 Noi 2023   •   12:53

Dinții copiilor se află într-o continuă schimbare și dezvoltare, iar multe dintre afecțiunile dentare pot fi evitate sau tratate în stadii incipiente, prin controale regulate la stomatolog. Următoarele cinci semne indică faptul că este timpul să programați o vizită la stomatolog pentru copil.

Dureri persistente în gură sau maxilar

În situația în care copilul se plânge frecvent de dureri de dinți sau dacă observi că evită să mănânce anumite alimente din cauza disconfortului, este clar un semnal că ceva nu este în regulă. Durerile persistente pot indica prezența cariilor, a unor infecții sau chiar a unor probleme de dezvoltare a maxilarului.

Demineralizarea dinților

Demineralizarea reprezintă pierderea mineralelor esențiale din smalțul dintelui. Procesul de demineralizare dinti copii poate duce la formarea cariilor sau la slăbirea dinților, probleme cu potențial sever asupra sănătății orale a acestora. Principalele semne de alarmă care pot indica pierderea mineralelor din smalțul dinților sunt petele albe sau zonele cu aspect poros apărute pe dinții copilului.

Înghesuirea dinților sau poziționarea incorectă

Dezvoltarea neuniformă a dinților sau înghesuirea lor poate fi un motiv de îngrijorare, deoarece, pe lângă aspectul inestetic, dinții înghesuiți pot duce la probleme de vorbire sau masticație. Deși preocupările legate de aparat dentar pret sau alte costuri dentare pot fi relevante pentru părinți, nimic nu este mai important decât sănătatea și confortul copiiilor. În plus, un tratament ortodontic început timpuriu poate evita complicații care pot să apară mai târziu și poate reduce costurile pe termen lung.

Dinți sparți sau crăpați

Accidentele sunt comune în copilărie, iar dinții copiilor, extrem de vulnerabili în primii ani de viață, pot fi ușor afectați în urma unor căzături sau lovituri. Dacă un dinte este deteriorat, este vital să fie evaluat și tratat de un specialist, pentru a preveni complicații. În unele cazuri, precum al pierderii definitive a unuia sau mai multor dinți, tratamentul poate presupune plasarea unor implanturi dentare. La fel ca în cazul unui aparat dentar, în general un pret implant dentar nu este unul fix, fiind influențat de numeroși factori, inclusiv de starea de sănătate orală a copilului.

Dinții de lapte nu sunt înlocuiți la timp de dinții permanenți

În cazul în care dinții permanenți încep să crească în spatele celor de lapte sau dacă dinții de lapte nu cad într-un interval normal, în jurul vârstei de 6-12 ani, poate fi necesară intervenția unui dentist. Controlul la stomatolog este recomandată pentru a evita problemele de aliniere și pentru a asigura o tranziție sănătoasă către dinții permanenți, tuturor copiiilor care continuă să aibă dinții de lapte după vârsta de 12 ani. Anumiți dinți, precum incisivii centrali și cei laterali, ar trebui să cadă mai devreme, înainte de vârsta de 8 ani.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close