Antena 3 CNN Economic Conținut plătit 7 idei de activități Montessori pentru copii

7 idei de activități Montessori pentru copii

Cu ajutorul metodei Montessori, generații întregi de copii au reușit să atingă un nivel ridicat de dezvoltare, nu doar din punct de vedere academic, ci pe toate planurile aferente creșterii lor.

7 idei de activități Montessori pentru copii
de Georgiana Adam    |    29 Aug 2022   •   16:32

Dr. Montessori și-a bazat teoria pe credința că fiecare copil are un potențial deosebit, care trebuie pus în valoare. De asemenea, a descoperit că cea mai adecvată metodă pentru a-i învăța pe cei mici este prin utilizarea tuturor simțurilor și prin activitate fizică ce are loc în mediul în care ei trăiesc. 

Mintea copilului este ca un burete, absorbind în permanență informații. Însă, așa cum a menționat dr. Montessori, există anumite ”perioade sensibile”, în care cei mici dau dovadă de un interes deosebit pentru anumite activități sau abilități.

Asta înseamnă că atunci când fiecare perioadă este exploatată în mod adecvat, copiii vor beneficia de o dezvoltare superioară în direcția respectivă, printr-o experiență ușoară și plăcută. Din acest motiv, materialele Montessori se adresează tuturor curiozităților, intereselor și motivațiilor lor individuale. Pe Educlass.ro găsești jucării Montessori pentru copii, ce pot arăta ca niște materiale distractive, dar care sunt special realizate pentru a-i încuraja pe cei mici să se dezvolte și să învețe concepte dificile. 

Iată care sunt cele mai facile activități Montessori, pe care le poți desfășura alături de copilul tău, utilizând materiale și jucării accesibile: 

Tăierea legumelor

Indiferent dacă este vorba despre morcovi, castraveți sau ardei, pregătirea acestor legume pentru gătit reprezintă activități cu un potențial major de învățare. Copilul tău trebuie să aibă la dispoziție un curățător, o perie de frecat, un tocător și un cuțit adecvat pentru vârsta lui. Deoarece aceste instrumente pot fi periculoase, copilul trebuie supravegheat în permanență de un adult. 

Puzzle

Potrivirea pieselor într-un puzzle este o activitate grozavă, care îi ajută pe copii să își dezvolte multe abilități fizice și psihice. Ei își vor antrena răbdarea, vor învăța să se concentreze pe o singură activitate, dar își vor dezvolta și coordonarea ochi - mână. Vor învăța, de asemenea, despre forme, dimensiuni și spațialitate. 

Spălarea geamurilor

Această activitate, atât de banală, este una foarte populară în școlile și clasele cu profil Montessori. Vei avea nevoie de o racletă mică, de o cârpă sau lavetă și un spray cu soluție ecologică pentru curățat sticla. 

Pictură

Copiii dau dovadă de creativitate în mod natural, încă de la cele mai mici vârste. Este nevoie doar de coli albe și acuarele nontoxice, iar copilul tău va face cele mai frumoase desene. Nu trebuie să vă limitați la pictură cu pensula, poți opta și pentru pictură cu degetele, cu buretele sau alte materiale neconvenționale. 

Modelarea plastilinei

Figurinele minunate care pot fi realizate cu ajutorul plastilinei sunt doar ultimul dintre motivele pentru care această activitate ar trebui să le fie oferită celor mici. Atunci când frământă și modelează plastilina, copiii își lucrează mușchii mici de la mâini, dezvoltându-și motricitatea fină și îndemânarea. De asemenea, ei vor exersa atât coordonarea ochi-mână, cât și creativitatea. 

Înșirarea mărgelelor

Ai la dispoziție o mulțime de modele de mărgele, de diferite dimensiuni, pe care le puteți înșira împreună pe ață. Pe lângă exersarea îndemânării, puteți învăța și să numărați ori să sortați în funcție de anumite criterii, cum ar fi culoarea sau forma.

Îngrijirea unei grădini 

Nu este nevoie neapărat de o casă la curte, puteți înființa o mică grădină chiar și pe balcon. Veți avea nevoie de câteva ghivece, de pământ și de semințe de flori sau de plante aromatice. Odată cu plantarea primelor semințe, cel mic va experimenta răbdarea, în timp ce îngrijirea plantelor îi va crește nivelul de responsabilitate. 

Copiii sunt înconjurați, în fiecare moment, de nenumărate oportunități de învățare, iar alegerile pe care le fac în mod independent ne arată care sunt nevoile lor subiective. Nu depinde decât de noi, părinții și adulții din jurul lor, să le oferim șansa de a se dezvolta armonios, cu ajutorul acestor activități atât de plăcute. 

×
Parteneri
Benzina și motorina se scumpesc considerabil de la 1 iulie!
x close