Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ce documente și autorizații sunt necesare pentru înmormântare sau incinerare

Ce documente și autorizații sunt necesare pentru înmormântare sau incinerare

De parcă nu ar fi fost suficientă încărcarea emoțională căreia trebuie să îi facem față în momentele în care pierdem o persoană dragă nouă, astfel de situații sunt și mai mult îngreunate de toată birocrația care nu lipsește nici măcar în cele mai grele clipe ale noastre.

Ce documente și autorizații sunt necesare pentru înmormântare sau incinerare
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mai 2023   •   13:49

După cum bine ne-am obișnuit deja, birocrația este alături de noi în fiecare zi și nu suntem scutiți de ea nici măcar atunci când trecem prin momente dificile, așa cum este decesul unei rude, a unui prieten sau a unei alte persoane apropiate.

Asta deoarece trebuie să obținem documentele și autorizațiile necesare pentru ca o înmormântare sau o incinerare să poată avea loc.

Te-ai întrebat care sunt documentele și autorizațiile necesare pentru organizarea unei ceremonii de înmormântare sau a unei incinerări? Dacă vrei să afli răspunsul la această întrebare, atunci probabil că articolul nostru îți va fi de ajutor. Iată ce trebuie să știi pe acest subiect:

Documente și autorizații de care ai nevoie pentru o înmormântare

Așa cum spuneam și mai sus, pentru a putea organiza o ceremonie de înmormântare sunt necesare mai multe documente și autorizații. Pe acestea ți le prezentăm în rândurile imediat următoare:

Certificatul de deces

Este primul document de care vei avea nevoie într-o asemenea situație. Acest document atestă faptul că o persoană a decedat, iar acesta trebuie să spună nu numai data decesului ci și cauza acestuia. Certificatul de deces va fi eliberat de către un medic care va constata decesul sau de către medicul legist, în cazul în care decesul a fost violent sau suspect.

Autorizație pentru înhumare sau incinerare

Pentru a putea organiza transportul și depunerea trupului neînsuflețit la cimitir sau la crematoriu, vei avea nevoie de o autorizație de înhumare sau incinerare. Această autorizație se eliberează, în mod obișnuit, de către primăria localității unde a avut loc decesul. Pentru a putea obține autorizația, va trebui să depui o cerere scrisă și să prezinți certificatul de deces atât în original cât și în copie.

Actul de identitate al decedatului

Pentru că identitatea persoanei decedate trebuie confirmată, va trebui să folosești actul de identitate al acesteia. Acest act îți va fi solicitat atunci când dorești obținerea certificatului de deces precum și a autorizației despre care tocmai am discutat.

Indiferent că este vorba despre carte de identitate, pașaport, permis de conducere sau alt document oficial cu fotografie, nu uita să pregătești și acest document atunci când organizezi o ceremonie de înmormântare.

Actul de identitate al solicitantului

La fel de important este și documentul care confirmă identitatea persoanei care cere eliberarea certificatului de deces și a autorizației de înhumare sau incinerare. La fel precum spuneam anterior, acest document poate fi cartea de identitate, pașaportul, permisul de conducere șamd.

Pentru a obține ajutorul de înmormântare, va fi necesară completarea unei cereri precum și prezentarea documentelor care atestă fie gradul de rudenie cu persoana decedată, așa cum poate fi certificatul de căsătorie, fie dovada suportării cheltuilelor pentru înmormântare, în cazul în care de ceremonia de înmormântare se ocupă o persoană din afara familiei.

Acestea sunt o parte dintre cele mai importante documente și autorizații de care ai nevoie pentru a organiza o ceremonie de înmormântare sau o înhumare. Poate fi foarte dificil să te ocupi de fiecare în parte, motiv pentru care trebuie să ai în vedere și colaborarea cu o firmă de servicii funerare deoarece aceasta va facilita mult toată birocrația, ba chiar se poate ocupa personal de obținerea anumitor documente și autorizații.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close