Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ce este telematica

Ce este telematica

Tehnologiile moderne au facilitat într-o măsură considerabilă modul de operare și de acționare a profesioniștilor și angajaților din diverse domenii de operare.

Ce este telematica
de Georgiana Adam    |    24 Noi 2021   •   11:17

Iar tehnologiile par a fi din ce în ce mai avansate, ceea ce se traduce printr-o eficiență mai mare în producție, prin costuri mai reduse, respectiv printr-o siguranță mai ridicată a angajaților.

Aceste lucruri sunt urmărite și de sistemele telematice, iar utilizarea unei tehnologii de acest fel prezintă numeroase avantaje considerabile. 

Ce este telematica

Conceptul cunoscut sub numele de telematică este unul care reunește, în fapt, descoperirile din două științe extrem de importante în funcționarea lumii de azi. Este vorba despre telecomunicații, respectiv tehnologiile care se referă la liniile și cablurile telefonice, și despre informatică, respectiv despre sistemele informatice.

Telematica devine astfel un domeniu științific al cărui scop definit este acela de a transmite la distanțe mari informații computerizate despre un vehicul. Informațiile pe care le poate transmite de la distanță o mașină echipată cu un sistem telematic se pot referi la kilometraj, la geolocalizare, la consum sau diverse indicații privitoare la întreținerea vehiculului. Pentru ca transmiterea datelor să fie posibilă, este nevoie de echiparea vehiculului cu o cutie telematică, aceasta fiind cuplată la un software de management. 

Mod de funcționare a unui sistem telematic

Pentru a-ți putea imagina modul de funcționare a unui sistem telematic așa cum este cel oferit de trackingfox.com, imaginează-ți faptul că mașina ta va fi echipată cu un computer inteligent care are capacitatea de a-ți oferi toate informațiile necesare utilizării sale, de la consumul de combustibil pe care îl are la informațiile legate de presiunea scăzută din anvelope sau alte asemenea detalii.

Toate detaliile de acest fel, pe lângă monitorizarea permanentă a vehiculului, ajută în mod eficient la reducerea costurilor de întreținere a vehiculelor, iar acolo unde este vorba despre o flotă de vehicule, lucrurile sunt cu adevărat îmbunătățite. 

Sistemul telematic funcționează cu ajutorul unei cutii telematice care este prevăzută cu mai multe elemente, respectiv un receptor GPS, interfața motorului, portul de expansiune sau interfața de intrare/ieșire, un card SIM, un accelerometru și un buzzer. De asemenea, există un algoritm care are utilitatea de a înregistra datele, rolul acestuia fiind esențial în vederea obținerii unor date calitative și de o mare acuratețe. 

Cum funcționează cutia telematică

Cu ajutorul cutiei telematice, poate fi procesată și apoi analizată o cantitate considerabilă de date care sunt generate de un anume vehicul. Datele se pot referi, așa cum am precizat, la poziția GPS, la viteza cu care se deplasează vehiculul, la informații diverse referitoare la defecțiuni ale motorului sau la sistemul de lumini ș.a.

De asemenea, aceasta poate fi prevăzută cu senzori care se referă la poziția vehiculului, la distanța parcursă sau la timpul de călătorie, la timpul de inactivitate a vehiculului, la gesturile de conducere bruscă și cele de frânare, la purtarea centurii de siguranță sau la consumul de combustibil. Oricare dintre aceste date sunt receptate de cutia telematică, fiind ulterior introduse în aplicația de management al flotei, astfel încât să fie analizate și raportate. 

Utilitatea acestui sistem este recunoscută pentru un management eficient al flotei, iar avantajele pe care le comportă aceasta sunt numeroase, de la eficientizarea timpului și a costurilor la siguranța pe care o vor avea vehiculele și conducătorii lor.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close