Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum poți prelungi durata de viață a unui acoperiș

Cum poți prelungi durata de viață a unui acoperiș

Atunci când aleg un acoperiș, proprietarii unei case se orientează inclusiv după durata de viață a acestuia.

Cum poți prelungi durata de viață a unui acoperiș
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Ian 2023   •   11:58

Fiecare material are proprietăți diferite și prezintă o serie de avantaje și dezavantaje, însă pentru o perioadă de exploatare cât mai mare a acoperișului se recomandă alegerea unor materiale calitative și alegerea unei firme de profesioniști care să efectueze o lucrare impecabilă.

Pentru că fiecare material are o durată de viață diferită, este importantă o documentare atentă în prealabil. De exemplu, țigla ceramică poate să reziste până la 100 de ani, motiv pentru care este una dintre alegerile preferate ale celor care construiesc sau renovează o casă. La fel de rezistentă este și țigla din beton. Țiglele din ceramică au o greutate foarte mare, iar la polul opus se află țiglele metalice, a căror durată de viață poate depăși 50 de ani și a căror greutate este mult mai mică. Cât despre șindrila bituminoasă, durata de viață se învârte în jurul a 30-40 de ani.

Cum se îngrijește un acoperiș?

Chiar dacă au fost alese materiale calitative pentru acoperiș și lucrarea a fost executată de experți, nu înseamnă că acoperișul nu are nevoie de întreținere. În linii mari, îngrijirea acoperișului nu este un proces complex, însă poate influența considerabil durata de viață a acestui element nelipsit din structura unei case. Periodic, proprietarii pot efectua o inspecție vizuală a acoperișului pentru a se asigura că nu există probleme, cum ar fi țigle lipsă sau sparte ori alte elemente care s-au deteriorat, inclusiv sistemul pluvial.

Detectarea din timp a problemelor scutește intervențiile complexe pe viitor și implicit, costurile mai mari pentru reparații sau pentru înlocuirea integrală a acoperișului, în cazul în care problemele se află într-un stadiu avansat și materialele s-au degradat profund. Dacă acoperișul este din metal, specialiștii recomandă proprietarilor casei să verifice inclusiv dacă șuruburile sunt bine strânse.

Un alt lucru pe care îl pot face proprietarii casei pentru a întreține corespunzător acoperișul este să acorde atenție curățeniei. Aceasta presupune curățarea zăpezii, a frunzelor și inclusiv a jgheaburilor, elementele acoperișului unde se pot acumula frunze, mai ales în lunile de toamnă. Dacă nu sunt curățate și se adună în exces, acumulările de frunze pot provoca blocaje la nivelul sistemului pluvial.

Cum pot fi remediate defecțiunile acoperișului?

Acoperișul este expus la fenomene meteorologice care îi pot afecta rezistența, precum ploi, ninsoare și furtuni. Acești factori externi pot provoca anumite defecțiuni ale acoperișului, chiar și înainte ca acoperișul să fi depășit durata medie de viață. Fie că e vorba de lipsa unor țigle, de fisuri sau găuri în acoperiș, defecțiuni la nivelul șarpantei (structura pe care se sprijină acoperișul) sau la sistemul pluvial ori alte probleme care se pot agrava dacă nu sunt remediate la timp, cel mai indicat ar fi ca proprietarul să apeleze la o firmă care se ocupă de reparații și montaj acoperișuri în București Ilfov, care să repare acoperișul sau să îl înlocuiască, după caz.

Așadar, durata de viață a unui acoperiș depinde de mai mulți factori, inclusiv de calitatea lucrării. De aceea, fie că e vorba de montare sau reparații, este recomandat să fie solicitate serviciile unei firme cu experiență.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Surse: România nu poate da sistemul Patriot Ucrainei
x close