Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum să îți protejezi ochii dacă petreci mult timp la calculator

Cum să îți protejezi ochii dacă petreci mult timp la calculator

Dacă petreci mult timp pe dispozitivele digitale, te poți confrunta cu oboseală oculară, ochi uscați, iritați și roșii, precum și cu alte probleme de vedere.

Cum să îți protejezi ochii dacă petreci mult timp la calculator
Sursa foto: Shutterstock.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Mai 2022   •   16:07

 Iată câteva recomandări care să te ajute să îți protejezi ochii de lumina albastră emisă de ecranele digitale.

Ce trebuie să faci dacă lucrezi mult la calculator

Indiferent că lucrezi în fiecare zi la calculator sau petreci mult timp pe telefon în scop recreativ, ochii sunt afectați de lumina albastră emisă de orice dispozitiv digital. Prea multă expunere la acest tip de lumină poate duce la deteriorarea celulelor fotosensibile din retină, un strat intern al globului ocular. 

Una dintre soluțiile eficiente este să îți protejezi ochii folosind ochelari de calculator disponibili la Grande Optique. Aceștia pot fi atât cu dioptrii, cât și fără. Lentilele speciale reduc cantitatea de lumină albastră care ajunge la ochi. Astfel, sunt diminuate considerabil efectele negative. Află, în continuare, prin ce modalități poți să îți protejezi sănătatea oculară. 

  • Ajustează poziția calculatorului

Când stai multe ore la calculator, este importantă aranjarea corespunzătoare a spațiului de lucru. Ecranul ar trebui să se afle mai jos de nivelul privirii, la un unghi de 20-30 de grade, astfel încât să nu îți obosească privirea. 

De asemenea, lumina naturală sau cea artificială nu ar trebui să se reflecte în ecranul calculatorului, pentru a nu-ți provoca disconfort ocular și dificultăți de vedere. Mai mult, distanța dintre ochi și monitor ar trebui să fie de aproximativ 50 de centimetri. În cazul telefonului, încearcă să păstrezi o distanță de cel puțin 40 de centimetri.

  • Modifică setările ecranului

Ajustează-ți setările calculatorului sau ale telefonului, pentru a scădea efectele negative asupra vederii. Adaptează luminozitatea ecranului în funcție de condițiile din încăpere. Dacă ecranul ți se pare mult prea alb, înseamnă că aceasta este prea ridicată. În schimb, dacă percepi ecranul gri, mărește puțin luminozitatea. 

Alte modificări pe care le poți face sunt: temperatura de culoare - o lumină caldă emite mai puține raze albastre; mărimea textului - redimensionează scrisul, pentru a vedea clar de la 40-50 de centimetri și a nu simți nevoia să te apropii de ecran. Dacă nu vezi clar de aproape sau de la distanță, programează-te pentru un consult oftalmologic.

  • Nu uita de regula 20-20-20

De multe ori, lucrezi ore în șir la calculator fără să ridici privirea, ceea ce poate duce la disconfort ocular, ochi uscați și obosiți, precum și încețoșarea vederii pentru o scurtă perioadă. Pentru a preveni astfel de probleme, ia o pauză la fiecare 20 de minute. Privește cel puțin 20 de secunde la o depărtare de 20 de pași - aproximativ 15 metri.

În același timp, faptul că te concentrezi multi timp într-un punct aflat în apropiere te determină să clipești mai rar. La finalul zilei, îți poți simți ochii uscați și obosiți. Încearcă să clipești mai mult când lucrezi la calculator sau când privești mult timp la ecranele digitale. 

  • Protejează-ți vederea cu ochelari pentru calculator

Pentru protecție sporită împotriva luminii albastre, poartă ochelari pentru calculator. Lentilele filtrează această lumină dăunătoare pentru celulele fotosensibile ale ochiului și la retină ajung mai puține raze. În plus, ochelarii pot avea dioptrii, care să corecteze eficient vederea neclară la distanță sau de aproape. 

Ai grijă de sănătatea ochilor tăi când petreci mult timp în fața ecranelor dispozitivelor digitale. Limitează cât mai mult expunerea la lumina albastră și mergi regulat la consulturi oftalmologice. 

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close