Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Durerea de șold: cauze, simptome, tratament

Durerea de șold: cauze, simptome, tratament

Durerea de șold este termenul generic folosit pentru a indica acea durere care se instalează în interiorul sau în jurul articulaței șoldului. Durerea de șold nu este întotdeauna resimțită în articulația șoldului, ci poate apărea în zona inghinală sau chiar în coapsă.

Durerea de șold: cauze, simptome, tratament
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Apr 2023   •   15:50

Articulația șoldului poate rezista unui număr mare de mișcări repetate și la o uzură destul de mare. Ori de câte ori folosim șoldul (la mers, alergat sau chiar și la simple mișcări din poziția șezut sau întins), o pernă de cartilaj ajută la prevenirea frecării osului șoldului.

Deși articulația șoldului este cea mai mare și durabilă din corpul uman, odată cu vârsta, cartilajul din aceasta se poate uza și deteriora. De asemenea, mușchii și tendoanele din șold își pot pierde calitatea din pricina suprasolicitării sau oasele șoldului se pot fractura în urma unei căzături sau a altor tipuri de leziuni. Oricare dintre aceste situații vă poate face să simțiți durerea de șold.

Vom vedea în continuare care sunt cele mai comune cauze pentru durerea de șold, care sunt simptomele cele mai des întâlnite, precum și care sunt metodele de tratament care ajută la ameliorarea simptomelor.

Durerea de șold: cauze

Iată câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni care pot determina durerea de șold:

  • Artrita: osteoartrita și artrita reumatoidă sunt printre cele mai des întâlnite cauze al durerii de șold, în special la persoanele în vârstă. Artrita determină inflamarea articulației șoldului și degradarea cartilajului care amortizează oasele șoldului. În cazul artritei, durerea se agravează treptat și poate determina, de asemenea, rigiditatea articulației.

  • Fracturile de șold: odată cu înaintarea în vârstă, oasele pot deveni mai fragile, în special în cazul femeilor care suferă de osteoporoză.

  • Bursita: aceasta afectează „bursele”, mici saci de lichid care se regăsesc în țesuturi precum oase, mușchi și tendoane. Aceste structuri ușurează frecarea țesuturilor sau oaselor între ele, atunci când ele se inflamează pot provoca durere. Această afecțiune apare, de cele mai multe ori, în urma activităților repetitive care solicită zona șoldului.

  • Tendinita: tendoanele sunt acele benzi groase de țesut care leagă oasele de mușchi, tendinita înseamnă inflamarea sau iritarea acestor țesuturi. Această afecțiune este cauzată de stresul și uzura repetitive, de aceea este o afecțiune de care suferă adesea sportivii profesioniști.

  • Întinderile musculare sau de tendoane: activitățile repetate care pun presiune pe mușchi, tendoane și ligamente pot duce la inflamarea acestora sau la întinderi ale acestora ceea ce provoacă dureri.

  • Ruptura de labrum: aceasta înseamnă o ruptură a cartilajului (labrum) aflat în partea exterioară a cavității șoldului. Pe lângă faptul că amortizează articulația șoldului, labrumul ajută și la menținerea în poziție sigură a vârfului rotunjit al osului coapsei. Sportivii și persoanele care efectuează mișcări repetitive de răsucire prezintă un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.

  • Cancerul: tumorile care apar în oase sau care se răspândesc în oase pot provoca durea de șold sau din alte oase ale corpului.

Durerea de șold: simptome

În funcție de afecțiunea care cauzează durerea de șold, este posibil să resimțiți disconfort în:

  • Coapsă

  • Interiorul articulației șoldului

  • Zona inghinală

  • Partea exterioară a articulației șoldului

  • Fese

Durerea de șold se poate agrava odată cu activitatea fizică, chiar și a celei obișnuite, mai ales în cazul artitei. Pe lângă durere, pacientul mai poate resimți și rigiditate și o mobilitate redusă a articulaței șoldului.

Durerea de șold: tratament

Tratamentul pentru durerea de șold variază în funcție de cauza acesteia. Dacă durerea de șold este cauzată de o întindere a mușchilor sau a tendoanelor, de oasteoartrită sau tendinită, de obicei simptomele pot fi diminuate cu ajutorul analgezicelor ușoare, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul.

În cazul în care durerea de șold este cauzată de poliartrită reumatoidă, tratamentele includ:

  • Medicamente antiinflamatorii eliberate pe bază de prescripție medicală, cum ar fi corticosteroizi

  • Medicamente antireumatice

  • Medicamente care vizează sistemul imunitar

Alte modalități de tratament includ:

  • Aplicarea de gheață pe zona afectată, dar țineți cont că aceasta nu trebuie niciodată să intre în contact direct cu pielea, pentru a evita apariția leziunilor la nivelul acesteia

  • Repaosul

  • Compresele calde, în special în cazul contracturilor musculare sau ale tendoanelor

În cazul fracturilor, este esențială intervenția medicului și, cel mai adesea, este nevoie de o operație chirurgicală.

De asemenea, atât în cazul artritei, cât și în cazul întinderilor exercițiile fizice cu impact redus, întinderile și antrenamentele de rezistență, pot reduce durerea și îmbunătățirea mobilității articulației.

Chiar dacă artrita este o afecțiune degenerativă, cu ajutorul exercițiilor fizice regulate și executate sub îndrumarea și supravegherea unui specialist kinetoterapeut, durerile pot fi ameliorate și calitatea vieții îmbunătățită prin recuperarea unui anume grad de mobilitate a articulației.

Exercițiile fizice și îndrumarea unui specialist kinetoterapeut sunt extrem de utile și importante inclusiv în cazul întinderilor dar și în terapia de recuperarea în urma unei fracturi tratate cu sau fără intervenție chirurgicală.

Surse: mayoclinic.org, webmd.com, healthline.com

×
Parteneri
ANM anunţă cum va fi vremea în iunie
x close