Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Norme de protecția muncii pe care muncitorii care se ocupă de mărfurile paletizate trebuie să le respecte

Norme de protecția muncii pe care muncitorii care se ocupă de mărfurile paletizate trebuie să le respecte

Din cauza creșterii puterii de cumpărare a oamenilor, inclusiv a consumului, mărfurile paletizate reprezintă un element fundamental în lanțul logistic a numeroase sectoare de activitate.

Norme de protecția muncii pe care muncitorii care se ocupă de mărfurile paletizate trebuie să le respecte
de Georgiana Adam    |    24 Oct 2023   •   13:47

De la depozitele uriașe până la raft, de unde clientul își cumpără produsul dorit, mărfurile paletizate trebuie manipulate cu grijă pentru a nu întrerupe fluxul de circulație al bunurilor.

Astfel, protecția muncitorilor din depozite nu este doar o datorie morală, cât una legală. Un mediu de lucru sigur, cu norme de protecția muncii la zi, le oferă angajaților liniștea că incidentele și accidentele de muncă pot fi evitate.

Oricât de mult s-ar strădui managementul depozitelor de mărfuri paletizate să dezvolte și să implementeze norme de protecție a muncii pentru angajați, nu de puține ori aceștia aleg să le minimizeze importanța și ”omit” să poate echipamentele necesare lucrului în condiții de siguranță.

Care sunt normele generale de siguranță pe care angajații trebuie să le respecte?

Primul pe listă este echipamentul de protecție, constând în mănuși rezistente, încălțăminte antiderapantă, căști și ochelari de protecție. O instruire adecvată și continuă este esențială pentru ca muncitorii să înțeleagă și să își însușească normele și să devină responsabili și conștienți de importanța respectării acestora.

Fiecare loc de muncă trebuie supus unui proces de evaluare, iar măsurile de control trebuie implementate în consecință. Acestea includ reguli clare și precise, pași de urmat în caz de urgență, și modul de utilizare corectă a echipamentelor și a utilajelor. Astfel, se reduce probabilitatea apariției accidentelor prin anticiparea și mitigarea riscurilor.

Semnalizarea adecvată și marcajele clare în zonele de lucru sunt esențiale pentru a informa și a avertiza muncitorii cu privire la posibilele riscuri. Totodată, acestea contribuie la organizarea eficientă a spațiului de lucru și la prevenirea accidentelor ce pot apărea din stocarea mărfurilor pe rafturi depozitare paleți.

Folosirea corespunzătoare a echipamentelor

Specialiștii de la Frameworks sunt de părere că muncitorii care manipulează mărfurile paletizate manual trebuie să aplice tehnici corecte de ridicare și să se asigure că încărcătura este distribuită în mod egal, pentru a preveni accidentările musculo-scheletice. Atunci când se folosesc stivuitoarele, operatorii trebuie să fie instruiți și certificați, iar vehiculele trebuie verificate regulat pentru a asigura funcționarea corectă.

Stocarea adecvată a mărfurilor

Mărfurile paletizate trebuie stocate astfel încât să nu existe riscul de căderi și alunecări de la mare înălțime, iar rafturile să nu fie supraîncărcate.  Procesele de paletizare și depaletizare trebuie făcute cu atenție și conform unor protocoale stricte, pentru prevenirea riscului de prăbușire a stivei (o problemă des întâlnită în cazul mărfurilor grele sau instabile, unde o cădere poate avea consecințe grave asupra integrității fizice a muncitorilor).

Tot în procesul de stocare, mărfurile trebuie etichetate corespunzător, pentru identificarea rapidă și sigură. Prevenirea accidentelor de muncă se poate face doar prin limitarea accesului în zonă;

doar persoanele cu cunoștințele și competențele necesare intră în contact cu mărfurile, reducând astfel riscul de accidente.

Primul ajutor în caz de accident de muncă

Nimeni nu-și dorește un accident de muncă, dar o clipă de neatenție este suficientă! În caz de urgență, angajații trebuie să cunoască căile de evacuare sigură din locație. Exercițiile periodice de evacuare contribuie la pregătirea angajaților pentru situații neprevăzute.

Foarte importante sunt și trusele de prim ajutor, care trebuie să fie disponibile și echipate corespunzător în toate zonele de lucru. Personalul trebuie instruit în acordarea primului ajutor, pentru a putea interveni rapid în caz de accident.

Managerii au responsabilitatea de a supraveghea activitățile și comunica eficient cu angajații, astfel încât să se asigure că normele de siguranță sunt respectate și să intervină în cazul identificării unor nereguli.

De altfel, fiecare muncitor are datoria de a respecta regulile și de a semnala orice problemă sau condiție nesigură pentru lucru. O atitudine responsabilă și proactivă contribuie la prevenirea accidentelor și îmbunătățirea securității la locul de muncă.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close