Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Pentru următoarea ședință de bloc

Pentru următoarea ședință de bloc

Dacă locuiești la bloc, există o probabilitate de peste 85% ca imobilul să fie construit înainte de anii 90, să nu fi trecut prin anvelopare sau vreo renovare, iar consumul de energie atât în spațiile comune, cât și în locuință să fie mai mare decât ar trebui. Cât de mai mare? Experții estimează o reducere cu peste 40% a consumului de energie într-un bloc eficient energetic.

Pentru următoarea ședință de bloc
Sursa foto: Unsplash.com
de Georgiana Adam    |    13 Noi 2023   •   11:56

E foarte posibil ca informația de mai sus să fie cunoscută mai multor locatari, care însă s-au confruntat și cu realitatea că blocurile lor apar pe lista programărilor la renovare din fonduri nerambursabile prin anul 2030. Nu e de mirare, în România, în ultimii 10 ani, au fost renovate aproximativ 7% dintre clădirile  rezidențiale, maximum 35% din cele destinate educației, și 10% din spațiile comerciale. Mai mult, o altă problemă se leagă de faptul că până și multe dintre blocurile mai noi sunt construite tot ineficient.

Un calcul rapid ne arată că, la ritmul actual de renovare și la disponibilitatea companiilor de construcții, pentru renovarea blocurilor, numai în București, ar fi nevoie de cam 80 de ani.

Și-atunci mai are rost să vorbim de eficiența energetică? Are, zicem noi, din cel puțin două motive.

Primul – pentru că există destule măsuri imediate și la îndemâna oricărui locatar și asociație de proprietari, măsuri care se pot lua pentru a reduce costurile, fără a diminua și chiar pentru a crește confortul energetic și în clădirile nerenovate.

Al doilea – pentru că eficiența energetică vizează un întreg ansamblu de comportamente pe care, dacă le modificăm, putem reduce impactul pe care îl avem asupra mediului înconjurător, cu beneficii certe nu doar asupra confortului individual, dar și asupra întregii planete.

Ce putem face? De exemplu, putem să folosim pentru iluminatul spațiilor comune tuburile de neon cu led în locul celor fluorescente și să adăugăm și senzori de mișcare sau de prezență. Pentru un bloc obișnuit de 8 etaje, se poate reduce costul de la  5.944 de lei la 212 lei/an (calculul estimativ mai jos).

Deci peste 5.000 de lei economie. Sunt niște bani plătiți degeaba pe care Asociația de proprietari îi poate folosi pentru alte îmbunătățiri și costuri anuale cu întreținerea. Și asta numai dintr-o gospodărire pe unul din tronsoanele cu consumul aparent cel mai mic. Îmbunătățirea liftului, izolarea sau schimbarea ușilor de acces în bloc, folosirea de folie izolatoare pe spațiile vitrate sunt alte câteva măsuri imediate care îmbunătățesc consumul de energie.

Ah, nu, păi de izolarea ușilor de acces beneficiază cei de la parter, să plătească ei dacă vor. Probabil ați auzit astfel de remarci. Realitatea este că de orice astfel de măsură beneficiază toți locatarii. În cazul de față, izolarea ușilor ajută la păstrarea unei temperaturi optime pe toată scara blocului astfel că și pereții locuințelor de pe etaj vor beneficia de o temperatură mai bună, deci nu va fi nevoie de un volum de căldură mai mare în apartament, pentru a beneficia de confortul termic dorit.

Chiar și cu toate reabilitările posibile, un comportament neglijent, uși și geamuri lăsate deschise, lumina aprinsă când nu este cazul, consumul pasiv, echipamentele vechi – nu vor permite eficientizarea energetică. Împreună, atenția la fiecare detaliu și consumul inteligent, aduc eficiența energetică.

Suntem cu toții conectați și nu numai la bloc, ci cu totul la sursele naturale și la Pământ. Vizitează www.eficient-energetic.ro  pentru mai multe sfaturi utile și idei.

Iată și calculul - cum se poate obține o economie de peste 5.000 de lei anual din iluminatul spațiilor comune?  

În mai toate blocurile avem cam aceeași configurație la iluminatul de pe scară. Media este de 3 tuburi de neon pe fiecare etaj. Unul pe mijloc, la casa liftului, unul în stânga, altul în dreapta. La parter sunt câteva tuburi de neon în plus. Unul la lift, unul la scările de intrare, unul în micul hol din spate, spre ghenă, unul afară în fața blocului, unul afară la intrarea din spatele blocului. Un total de 29 de tuburi la nivel de scară de bloc. Dimensiune aprox 50 cm.

  • Tuburile neon fluorescente simple au un consum între 18-58 W (în funcție de producător, luminozitate, tipul de lumină etc.)
  • Tuburile neon cu LED au un consum între 9 – 18 W la aceeași dimensiune și luminozitate.

(vom considera în mod egal, cel mai mic consum în ambele cazuri).

Pentru o scară cu tuburi de neon fluorescent consumul anual ar fi de 5944,4 lei/an provenit din următoarea evidență: 29 tuburi x 24 ore de funcționare pe zi x 18 W x 365 zile = 4572,72 kWh/an (prețul plafonat luat în considerare 1,3 lei/kWh, conform tranșei în care se încadrează consumul lunar).

Pentru iluminatul aceleiași scări cu tuburi de neon cu LED – consumul ar fi evaluat în mod similar 29 tuburi x 24 ore/zi x 9W x 365 zile= 2286,36 kWh/an (prețul plafonat luat în considerare este 0,8 lei/kWh conform tranșei în care se încadrează consumul lunar) - 1829,08 lei/an.

Deci aproape 4000 lei economie/an.

Iar dacă se introduc și senzori de mișcare (care reduc substanțial numărul de ore de funcționare) – calcul estimativ duce la 212,18 lei /an.

Calcul pentru iluminat scară cu neon cu led și senzori de mișcare

Pentru intrarea și ieșirea din bloc – considerăm funcționarea timp de 12h (toată lumea circulă la parter dar sunt perioade noaptea 8 ore și în timpul zilei când nu se circulă). Pentru etaje, considerăm funcționarea 1 oră/etaj - respectiv câte 10 minute pentru fiecare apartament de pe etaj.

Rezultă 6 tuburi x 9 W x 12 ore/zi x 365 zile (la parter) + 23 tuburi x 9 W x 1 oră/zi x 365 zile = 236,53 kWh/an + 75,5 kWh/an (pe etaje) = 312,03 kWh/an (prețul plafonat luat în considerare este de 0,68 lei/kWh conform tranșei în care se încadrează consumul lunar) - 212,18 lei /an.

Un ultim aspect important: amortizarea costurilor cu această soluție de modernizare a iluminatului din spațiile comune se realizează în maxim 2-3 ani din economiile generate.

Acest material este parte din proiectul „Eficiență Energetică în case inteligente, clădiri inteligente și rețele inteligente”, lansat de Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) și finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”. https://eficient-energetic.ro/cladiri-inteligente/ 

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close