Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Procedura de amanetare: un ghid pas cu pas pentru începători

Procedura de amanetare: un ghid pas cu pas pentru începători

Amanetarea unui bun este un proces simplu, tranzacția poate începe în online și dacă lucrurile stau așa cum te aștepți, primești suma de care ai nevoie pentru rezolvarea unor situații deosebite, la semnarea contractului.

Procedura de amanetare: un ghid pas cu pas pentru începători
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Sep 2023   •   16:33

Procesul de amanetare se referă la toți pașii pe care îi ai de parcurs, de la identificarea produsului de care nu te vei mai folosi o perioadă, cu o valoare apreciabilă, și ține până la rambursarea sumei totale agreate și reintrarea în posesia articolului de preț.

Am realizat pentru începători un ghid pas cu pas în ceea ce privește procesul de amanetare despre care vei afla totul, dacă citești în continuare acest material.

Identificarea bunurilor de valoare

Niciodată nu ești pregătit pentru toate situațiile cu care te poți confrunta. O urgență financiară poate să apară oricând, iar pentru a face față, renunțarea pentru o perioadă la un bun de lux pentru a obținute un împrumut rapid poate fi singura opțiune. Un produs valoros pe care îl deții, precum un ceas, o geantă, o bijuterie frumos lucrată din aur sau cu diamante, un laptop sau un telefon performant pot fi folosite într-o tranzacție legală, transparentă, rapidă pentru a te ajuta să te redresezi financiar, fără a renunța definitiv la articol.

La CreditAmanet poți merge cu un astfel de produs de top, în funcție de valoarea, funcționalitatea, aspectul acestuia ai toate șansele să îți rezolvi rapid problemele financiare și să îți recuperezi bunul, ce este păstrat și asigurat de amanet pe toată perioada contractului de amanetare.

Evaluare profesionistă

După ce bunul a fost selectat, acesta va fi evaluat de către un specialist al casei, online sau în agențiile fizice. Acesta va determina valoarea la care bunul poate fi amanetat. Evaluarea ține cont de mai mulți factori, cum ar fi starea articolului, raritatea acestuia sau cererea pentru astfel de bunuri pe piață. De exemplu, dacă bunul este într-o stare bună și este foarte căutat de amatori sau colecționari, valoarea sa va fi mai mare. 

Dacă optezi pentru evaluarea online, adică de la distanță, fără a merge fizic la sediu, trebuie să completezi un formular pe site-ul companiei, la secțiunea în care este încadrat bunul tău, să oferi detalii despre acesta și imagini clare pentru o evaluare cât mai corectă. Odată ce expertul stabilește suma, poți decide dacă ești de acord cu aceasta și poți încheia contractul propriu-zis.

Contract de amanet

Ca orice tranzacție financiară, casa de amanet încheie cu tine un contract în care sunt trecute drepturile și obligațiile părților implicate, termenii și condițiile sunt prevăzuți, astfel încât să știi de la început ce înseamnă un astfel de document, care sunt regulile, cât primești pe bunul supus amanetării, care este perioada contractuală și suma totală de rambursat pentru împrumutul temporar. 

Ce trebuie să știi despre amanetarea unui bun?

Pe toată perioada contractului, bunul tău este securizat la amanet și nu va fi expus spre vânzare către terțe persoane. Mai mult, deși semnezi un contract de amanetare, articolul tău este în siguranță și tu ești în continuare proprietarul de drept al acestuia.

Amanetul are obligația legală să aibă grijă de obiectul supus contractului, să îl păstreze în aceleași condiții și să îl predea în starea în care a fost primit, la finalul perioadei contractuale, odată ce plătești toată suma datorată amanetului. 

Rambursarea împrumutului și recuperarea bunului

Ultimul pas al procedurii este rambursarea împrumutului și recuperarea bunului. În termenul stabilit în contract, între 5 și 30 de zile calendaristice, trebuie să returnezi suma împrumutată împreună cu dobânda aferentă. Dacă împrumutul este plătit la timp în totalitate, vei reintra în posesia articolului tău. În caz contrar, amanetul are dreptul legal să vândă bunul pentru a-și recupera suma împrumutată. 

O variantă ajutătoare poate fi prelungirea perioadei contractuale, cu acordul amanetului, însă, cu plata unui comision aferent perioadei în care produsul tău a fost păstrat în siguranță la casa de a amanet.

Procedura de amanetare, deși poate părea complexă este destul de ușor de realizat dacă se urmează pașii descriși în acest articol. Știind ce implică fiecare etapă și cunoscând regulile și cerințele care se aplică, ai siguranța că bunurile tale sunt protejate. Înțelegerea completă a procesului îți permite să faci alegeri informate și să obții ceea ce ți-ai dorit! 

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Categoria de angajaţi români care vor putea primi 500 de lei
x close