Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum se anunţă sărbătorile de iarnă pe fondul creșterii inflației

Cum se anunţă sărbătorile de iarnă pe fondul creșterii inflației

2022 s-a dovedit a fi un an complex, pentru toată lumea.

Cum se anunţă sărbătorile de iarnă pe fondul creșterii inflației
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Oct 2022   •   15:40

Dacă în primele două luni lumea părea că se relaxează, odată cu slăbirea în intensitate a crizei generate de pandemia de Covid 19, luna martie a adus o nouă provocare: începerea războiului din Ucraina. Economia a avut de suferit la nivel mondial, toate statele lumii fiind afectate de efectele războiului și acutizarea crizei energetice, iar la acestea s-a adăugat și prelungirea problemelor legate de lanțul de aprovizionare din China.

Inflație greu de suportat la sfârşitul anului

Toate aceste evenimente au avut impact major asupra economiei României, țara a cărei inflație a ajuns la nivelul record de 15%. Rata de inflație se observă cel mai bine în buzunarul familiilor cu copii, care au rate la bănci, dar și a angajaților și pensionarilor cu venituri mici, a căror putere de cumpărare s-a diminuat.

Majorările se văd şi în coşul lunar de cumpărături, toate articolele indispensabile (alimente, produse de igienă, produse de consum) scumpindu-se considerabil. Anul 2022 a adus facturi la gaz şi energie electrică greu de suportat pentru multe familii, totuși din dorința de a nu-şi dezamăgi copii mulți părinți au făcut economii special pentru perioada sărbătorilor.

Sărbători mai scumpe şi pentru romani

În contextul economic actual este cert că sărbătorile de iarnă în 2022 vor fi mai scumpe faţă de anul precedent. Cu o masă festivă mai costisitoare, bunuri de consum scumpe şi facturi mai mari lucrurile nu se anunţă vesele pentru multe familii din România. Totuși, analiştii atrag atenţia că sărbătorile nu vor fi total compromise, precizând faptul că tendință pe segmentul de cadouri şi obiecte de cadouri nu va fi de creștere.

Motivul este simplu de înțeles: astfel de produse nu se găsesc pe lista de produse necesare, iar o creștere a costurilor nu va face decât să îi scoată din business pe mulți furnizorii şi producătorii. 

Cadourile pentru cei mici - cum să le achiziţionezi inteligent 

Dacă în cazul adulţilor, lista de cadouri poate fi limitată, în cazul copiilor o astfel de măsură nu va fi posibilă. Cei mici bucurându-se întotdeauna de pachetele găsite sub brad în ziua de Crăciun. 

Analiştii susţin că darurile pentru acest eveniment nu vor constitui o gaură în buget, dacă sunt achiziţionat inteligent. Aceştia recomandă ca cumpărarea darurilor să nu fie o sarcină lăsată pe ultimul moment și atrag atenția că un astfel de comportament poate fi cu adevărat păgubos. Se poate achiziţiona inteligent profitându-se de ofertele din extrasezon. Black Friday, promoţiile periodice, utilizarea cupoanelor de reduceri pot fi modalităţi inteligente de a achiziţiona produsele dorite cu costuri mici. 

O altă modalitate este analiza ofertelor existente în magazinele de profil. Keuzehelper.nl este o astfel de platforma internaţională, însă există şi numeroase magazine online locale care au în oferte produse ce pot fi oferite micuţilor de Craciun.

În concluzie, chiar şi pe fundalul scumpirilor accelerate, sărbătorile de iarnă pot fi momente de relaxare şi bucurie în familie. Evitarea cumpărăturilor emoționale, planificarea riguroasă bugetului şi achiziționarea cadourilor pentru micuţi din timp, pot fi câteva modalități de a cheltui inteligent. 

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close