Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Sfaturi de la bekid.ro: alegerea jucăriilor care încurajează dezvoltarea emoțională și socială a copiilor

Sfaturi de la bekid.ro: alegerea jucăriilor care încurajează dezvoltarea emoțională și socială a copiilor

Ori de câte ori ești în căutare de jucării, jocuri și activități pentru preșcolari, este foarte important să acorzi atenție elementelor care vor spori nivelurile generale de dezvoltare socială și emoțională. Există multe opțiuni din care poți alege, iar cei mici se vor juca de obicei cu aproape orice tip de jucărie cu care au șansa de a interacționa.

Sfaturi de la bekid.ro: alegerea jucăriilor care încurajează dezvoltarea emoțională și socială a copiilor
Sursa foto: bekid.ro
de Georgiana Adam    |    09 Sep 2021   •   15:15

De ce este important jocul în dezvoltarea emoțională a copilului

Copiii sunt oameni mici cu emoții mari, emoții pentru care nu au întotdeauna definițiile potrivite. Jocul le oferă șansa de a-și explora și exprima emoțiile și, de asemenea, de a învăța să le gestioneze. Acest lucru este extrem de important pentru autoreglare stărilor emoționale, pentru dezvoltarea spiritului critic, dar și pentru gestionarea interacțiunii cu alți copii. În toate aceste aspecte, părinții dețin un rol cheie. Prin joc, îl poți ajuta pe cel mic să înțeleagă ce simt și de ce.

Care sunt jucăriile care sprijină dezvoltarea emoțională și socială a copiilor

Puzzle. Jocurile de tip puzzle sunt excelente pentru a dezvolta abilități sociale, motorii, cognitive și emoționale. Puzzle-urile sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a susține abilitățile de raționament spațial. Copiii cu vârsta de sub 2 ani încep să se joace cu puzzle-uri de trei până la cinci piese și avansează la seturi de până la 25 de piese până în momentul în care încep să meargă la școală. Alătură-te jocului și ajută-l pe cel mic să învețe să înțeleagă forme, culori și modele.

Mingi. Mingile sunt foarte distractive pentru preșcolari, deoarece îi încurajează să alerge, să sară și să interacționeze cu alți copii. Poți opta pentru diverse dimensiuni și culori, mingi asociate cu diverse sporturi, astfel încât copilul tău să poată experimenta cât mai multe alternative de distracție. Fără îndoială, o minge este printre cele mai simple jucării. În mod cert, este și una dintre cele mai atractive variante pentru copiii de toate vârstele.

Seturi de colorat și decupat. În ceea ce privește această categorie, variantele din care poți să alegi sunt extrem de diverse. De la cărți de colorat, creioane, cariori, hârtii colorate, până la cuburi, seturi de decupat, toate sunt opțiuni extrem de valoroase în ceea ce privește stimularea creativă și emoțională a unui copil. Nu există o modalitate corectă sau greșită de a folosi astfel de obiecte, atâta timp cât activitatea este sigură, așa că dă-i șansa celui mic să experimenteze după bunul plac.

Seturi de construit. Cuburile din lemn, seturile LEGO sau orice jucării care permit asamblarea și dezasamblarea, reprezintă opțiuni excelente pentru stimularea dezvoltării cognitive, motorii, sociale și emoționale. Seturile de construcții îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile spațiale și matematice în timp ce se distrează folosindu-și propria creativitate. Cele mai potrivite jucării de acest fel oferă mai multe moduri de a joc fără a fi nevoie de instrucțiuni.

Marionete și păpuși. Păpușile promovează dezvoltarea creativității, dar și a limbajului. Probabil că îți este familiară imaginea unor copii care, în timp ce se joacă, imaginează dialoguri complexe între păpuși. De cele mai multe ori, cei mici imită situații pe care le-au întâlnit în viața de zi cu zi, cel mai adesea acasă, între părinți, sau la grădiniță. Păpușile sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a copia expresiile faciale și de a exprima diferite sentimente și emoții.

Idei de jocuri potrivite pentru a încuraja dezvoltarea emoțională a copiilor

Jocul este una dintre cele mai bune modalități prin care copiii mici își pot exersa înțelegerea, exprimarea și gestionarea sentimentelor. Modalități excelente de a încuraja acest lucru includ:

  • Jocul interactiv cu copii de toate vârstele

  • Jocul imaginativ cu păpuși, jucării sau diverse obiecte din casă - de exemplu, copilul tău se poate preface că îngrijește o păpușă sau salvează cu mult curaj jucăriile dintr-un copac

  • Cântatul și dansatul

  • Jocul nestructurat cu nisip, noroi sau vopsele

  • Poveștile și cărțile de basme. Nu există copil care să nu fie fascinat de lumea magică a poveștilor. Realitatea celor mici se construiește treptat, prin acumularea de informații ușor accesibile nivelului lor de dezvoltare. Prin intermediul poveștilor, cei mici învață diverse modele comportamentale și sunt expuși, la nivel imaginar, la diverse situații.

Indiferent de vârsta copilului tău, la bekid.ro ai la dispoziție o gamă variată de jucării.

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close