Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Şoferii nu mai sunt sancţionaţi dacă nu prezintă poliţa RCA în cadrul controlului rutier

Şoferii nu mai sunt sancţionaţi dacă nu prezintă poliţa RCA în cadrul controlului rutier

Şoferii trebuie să cumpere în continuare asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, dar au libertatea de a circula fără ea.

Şoferii nu mai sunt sancţionaţi dacă nu prezintă poliţa RCA în cadrul controlului rutier
de Georgiana Adam    |    17 Aug 2021   •   10:44

Conducătorii auto trebuie să cumpere în continuare asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, dar au libertatea de a circula fără RCA în forma fizică la ei. Mai precis, dacă o uită acasă şi nu o au nici în format electronic, pe telefon, poliţiştii rutieri nu îi mai pot sancţiona. Oamenii legii sunt obligaţi să caute în baza de date a autorităţilor poliţa şi să verifice valabilitatea ei în cazul în care şoferii nu o prezintă.

Poliţa RCA, la fel de importantă în continuare

Lipsa sancţiunilor în aceste cazuri nu înseamnă că şoferii sunt scutiţi de plată poliţelor, dimpotrivă. Legislaţia în vigoare interzice circulaţia pe drumurile publice a unui autovehicul care nu deţine o asigurare valabilă. Însă, conducătorii auto pot opta pentru prezentarea ei sau nu, în cazul unui control al Poliţiei, totul depinzând de şoferi. Această măsură este valabilă strict pe teritoriul României. În cazul deplasărilor cu maşina în străinătate, este obligatorie asigurarea auto în format clasic, pe hârtie, în cazul statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene, iar ţările din UE accepta şi formatul electronic (pe telefon sau tableta).

Amenda anulată în instanţă

Acest fapt a fost scos în evidenţă în urma unei decizii a instanţei din Alba Iulia. Un şofer a fost oprit în trafic, după ce a depăşit limita legală de viteză, nu a avut asigurarea RCA la el, nici pe hârtie, nici pe telefon, iar poliţistul i-a aplicat o sancţiune în valoare de 870 de lei. După ce omul a contestat decizia la Judecătoria din Alba Iulia, instanţă a anulat amendă, pe motiv că omul legii avea obligaţia să verifice în baza de date, numită Administrate Istoric Date Asigurări Auto, dacă şoferul deţinea o asigurare RCA valabilă.

Pentru că toate poliţele se raportează în această bază de date naţională, toţi poliţiştii rutieri au obligaţia să facă aceste verificări.

Asigurare RCA ieftină în online

Românii care îşi doresc să cumpere asigurare RCA ieftină sunt îndrumaţi către mediul online, de unde îşi pot achiziţiona poliţe rapid, simplu şi în siguranţă, fără a mai interacţiona cu reprezentantiisocietatilor din domeniu, mai ales în perioada pandemiei.

Pentru că este sezonul vacantelor şi foarte mulţi romani pleacă în străinătate pentru petrecerea concediilor, autorităţile îi sfătuiesc să ţină totuşi cont că prezentarea asigurării auto este obligatorie în toate statele.

Conform specialistilor in domeniu, pentru a beneficia de o asigurare eliberată online, oamenii pot intra pe site-ul societăţii, unde le este pus la dispoziţie un calculator RCA, prin intermediul căruia vor afla valoarea acesteia, în funcţie de perioadă, specificaţiile tehnice ale maşinii (tip, model, capacitate cilindrică, număr locuri, putere, masa totală) şi de datele beneficiarului (vârsta, istoric rutier).

Asigurarea va fi primită în format fizic, însoţită de Cartea Verde (documentul internaţional de asigurare) şi de un formular de constat amiabil, necesare în caz de accident. Pentru a preîntâmpina eventuale neplăceri sau stres în trafic, este recomandat că beneficiarul să o păstreze şi în telefon, sub forma unei poze după documentul original.

×
Subiecte în articol: asigurare RCA amenda anulata
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close