Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Tot ce trebuie să știi despre benzile desenate și graphic novels

Tot ce trebuie să știi despre benzile desenate și graphic novels

Benzile desenate, cunoscute și sub numele de comics, au o istorie îndelungată și complexă.

Tot ce trebuie să știi despre benzile desenate și graphic novels
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iun 2023   •   17:15

Originea lor poate fi găsită în diferite culturi și forme artistice din întreaga lume, dar începuturile benzilor desenate moderne, așa cum le cunoaștem azi, pot fi atribuite în principal Statelor Unite ale Americii.

În secolul al XIX-lea, în S.U.A., ziarele au început să publice desene umoristice și caricaturi în paginile lor. Aceste desene erau realizate de artiști care ilustrau evenimentele sociale și politice ale vremii. Aceste desene umoristice au evoluat într-o formă mai complexă, cu personaje recurente și povestiri secvențiale.

În prima jumătate a secolului al XX-lea, benzile desenate au devenit din ce în ce mai populare și au apărut noi personaje pe care oamenii le recunosc chiar și astăzi, precum Superman, Batman și Wonder Woman. În timp, industria benzilor desenate de tip comics s-a dezvoltat, apărând edituri specializate și reviste dedicate exclusiv benzilor desenate. Există mai mulți publisheri importanți de benzi desenate care au avut un impact semnificativ asupra industriei. Marvel Comics: Marvel este unul dintre cei mai cunoscuți și influenți publisheri de benzi desenate. Ei sunt responsabili pentru personaje precum Spider-Man, Iron Man, Captain America și X-Men. DC Comics, Image Comics, Dark Horse sunt alți publisheri de care sigur ai auzit.

Astăzi, benzile desenate sunt o formă de artă și divertisment apreciată în întreaga lume. Ele cuprind o gamă largă de genuri, de la supereroi și aventură, până la comedie, drama și S.F.. Benzile desenate au evoluat și s-au adaptat la noile tehnologii, cum ar fi banda desenată digitală și platformele online de publicare, dar rămân un mijloc popular de exprimare artistică și de povestire.

Diferența dintre benzile desenate și romanele grafice este în mare parte de abordare artistică, iar granița dintre ele poate fi uneori subiectivă. Cu toate acestea, există câteva caracteristici generale care pot ajuta la înțelegerea diferenței între cele două forme. Benzile desenate reprezintă, în general, publicații periodice care conțin povestiri în format grafic. Ele sunt adesea publicate în reviste periodice sau în ziare, sub forma unor segmente scurte sau episoade individuale. Benzile desenate pot fi serializate și să se întindă pe parcursul mai multor numere, având o continuare narativă în secvențele următoare, pe de altă parte, romanul grafic este un termen care se referă în general la o poveste completă sau un volum întreg de benzi desenate. Romanul grafic are o structură narativă complexă și poate explora teme mai adânci și mai mature decât benzile desenate tradiționale.

Ambele sunt la fel de importante, iar un loc în care ați putea găsi benzi desenate și romane grafice care să nu vă lase cu portofelul gol este Antic ExLibris. Nu veți găsi traduceri, doar edițiile direct în engleză, originale, în ediții frumoase și noi.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close