Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Vindecarea pielii: 3 sfaturi pentru a redobândi frumusețea tenului tău

Vindecarea pielii: 3 sfaturi pentru a redobândi frumusețea tenului tău

Pielea te protejează în fiecare zi de factorii de mediu dăunători, rolul său fiind acela de a forma o barieră împotriva virusurilor, bacteriilor, poluanților și radiațiilor ultraviolete, care pot afecta sănătatea întregului organism.

Vindecarea pielii: 3 sfaturi pentru a redobândi frumusețea tenului tău
Sursa foto: Freepik.com
de Georgiana Adam    |    01 Apr 2024   •   16:33

Rănile pielii, fie că e vorba despre tăieturi, zgârieturi, arsuri sau vânătăi, pot avea efecte nedorite, pe termen lung, asupra pielii. O problemă comună o reprezintă petele postinflamatorii.

Petele pigmentare postinflamatorii apar când pielea produce mai multă melanină (pigmentul pielii), ca parte a răspunsului său natural la inflamație. Hiperpigmentarea postinflamatorie este caracterizată prin apariția unor pete întunecate pe piele. Cu ajutorul unor produse depigmentante, poți reduce aspectul petelor postinflamatorii.

Vindecarea pielii este un proces de durată. Etapele procesului de vindecare depind, în mare măsură, și de gravitatea leziunilor:

  1. Oprirea sângerării - în prima etapă de vindecare, organismul acționează pentru a opri fluxul de sânge.
  2. Reducerea inflamației - Trombocitele din sânge eliberează substanțe chimice care provoacă inflamația, ca un răspuns protector al organismului. În această etapă, pot apărea umflături și roșeață în jurul rănii. Cu ajutorul unor produse pentru piele lezata, poți reduce inflamația și sprijini reconstrucția integrității pielii.
  3. Refacerea pielii - Abia acum începe, de fapt, procesul de vindecare. Cu ajutorul oxigenului și substanțelor nutritive pe care le primește de la celulele sangvine, pielea începe să se vindece. Mesagerii chimici direcționează celulele să producă colagen, o proteină esențială pentru rezistența pielii, care ajută la refacerea zonei deteriorate. Acesta este și momentul în care pot apărea cicatricile - la început de culoare roșie, dar care se estompează în timp.

În cele mai multe situații, leziunile se vindecă în doar câteva săptămâni. Însă, există și răni care lasă cicatrici ce au nevoie de mai mult timp pentru a se estompa, iar unele nu dispar niciodată.

Pentru a ajuta pielea să se vindece în urma unor leziuni, dar și pentru a scăpa de cicatrici, e nevoie de o atenție sporită și de un efort constant. Iată cum să ai grijă de pielea lezată:

Protejează-te de soare

Expunerea prelungită la soare este una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii premature și ale deteriorării pielii. Când pielea este expusă la soare, fără protecție, poate suferi de arsuri solare. De asemenea, cancerul de piele este o afecțiune care a fost asociată cu expunerea la soare fără protecție.

În cazul în care pielea este deja lezată, expunerea la soare va întârzia procesul de vindecare.

Prin urmare, este recomandat să-ți protejezi pielea de radiațiile ultraviolete pentru a întârzia procesul de îmbătrânire, dar și pentru a accelera vindecarea.

Alege o cremă cu factor de protecție solară, cu spectru larg de acoperire și SPF de cel puțin 30, și aplică produsul în fiecare zi, cu 15 minute înainte de a te expune la soare. Evită să stai în bătaia soarelui în timpul orelor de vârf, respectiv 10.00 - 16.00, și poartă haine și accesorii vestimentare care să te protejeze (pălării cu boruri largi, ochelari de soare).

Folosește produse cosmetice pentru pielea lezată

Există numeroase tratamente topice disponibile care pot ajuta la vindecarea rapidă a pielii. Vitamina E este unul dintre ingredientele care susține regenerarea pielii. De asemenea, Mimosa Tenuiflora este un ingredient natural care ajută la vindecarea rapidă a leziunilor pielii, deoarece oprește sângerarea, reduce inflamația și ajută la reconstrucția integrității pielii.

Pentru reducerea petelor postinflamatorii, sunt recomandate produsele cosmetice care conțin ingrediente ca: vitamina C, niacinamidă, alfa-hidroxi acizi (AHA), beta-hidroxi acizi (BHA) și retinoizi. Acestea inhibă producția de melanină, îndepărtează celulele moarte ale pielii și sprijină reînnoirea celulară.

Hidratează pielea în fiecare zi

Hidratarea este esențială pentru a avea o piele sănătoasă și cu aspect tânăr. Când pielea are parte de hidratare, funcția sa de barieră de protecție este în parametri optimi, astfel că se poate apăra de factorii de mediu dăunători.

Consumă cel puțin doi litri de lichide, în fiecare zi, pentru a hidrata pielea din interior. De asemenea, alimentația joacă un rol important în hidratarea pielii și accelerarea procesului de vindecare.

Asigură-te că mănânci în fiecare zi fructe și legume, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Aceste alimente sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, care hrănesc și protejează pielea.

Nu uita să introduci în rutina zilnică de îngrijire produse hidratante, cu ingrediente ca acidul hialuronic și glicerina, care ajută la atragerea și reținerea umidității.

Ai grijă de pielea ta în fiecare zi, cu o rutină eficientă de îngrijire și printr-un stil de viață sănătos!

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close