Antena 3 CNN Economic Cum contribuie piaţa financiară non-bancară la creşterea economică

Cum contribuie piaţa financiară non-bancară la creşterea economică

Piața financiară non-bancară din România reprezintă un pol semnificativ de creștere economică, datorită potențialului de dezvoltare.

Cum contribuie piaţa financiară non-bancară la creşterea economică
Sursa foto: Hepta | Petrisor Iordan
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mar 2022   •   14:17

Sectorul financiar non-bancar a înregistrat o dublare a volumului activelor din 2014 și până în prezent, ajungând la peste 14% din Produsul Intern Brut.

Analiza dinamicii celor trei piețe financiare non-bancare: piaţa de asigurări, fondurile de pensii private şi piaţa de capital reliefează un tablou ce oferă perspective economice favorabile pentru următorii ani.

Chiar dacă momentan, piața locală de asigurări este dominată de asigurările auto, în ultimii ani a avut loc o creștere constantă a cererii consumatorilor pentru produse de asigurări mai variate, în special pentru asigurările de sănătate.

Diversificarea produselor de asigurare va contribui la creșterea profitabilității societăților prin reducerea dependenței de segmentele care generează pierderi și va duce la o consolidare a stabilității pieţei din România.

Fondurile de pensii private sunt investitori instituționali care reprezintă un factor de echilibru și de stabilitate al pieței financiare. Acestea au reușit să gestioneze eficient perioadele de instabilitate generate de criza COVID-19, astfel încât ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii private au avut, în septembrie 2021, valori superioare celor anterioare izbucnirii crizei sanitare.

Riscurile aferente fondurilor de pensii rămân reduse datorită multiplelor mecanisme de protejare a drepturilor participanților, dar și datorită administrării diversificate și prudente a activelor.

Piața de capital a avut o evoluție pozitivă, la nivelul anului 2021, creșterea indicilor fiind în trend cu evoluțiile europene și internaționale. Mai mult, anul trecut a fost marcat de un număr mare de companii care și-au finanțat dezvoltarea prin intermediul bursei.

În conluzie, prin diversificarea strategiilor de economisire și de investire ale populației, dar și ale mediului de business, se creează premise solide de creștere economică pe termen mediu și lung. Tema va fi dezbătută de specialişti pe 24 şi 25 martie, în cadrul Conferinței Europene a Serviciilor Financiare 2022 organizată de Institutul de Studii Financiare.

×
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close