Antena 3 CNN Economic Cât va costa factura la apa caldă şi căldură în această iarnă | Calcule pentru un apartament cu 2,3 şi 4 camere

Cât va costa factura la apa caldă şi căldură în această iarnă | Calcule pentru un apartament cu 2,3 şi 4 camere

Vor fi facturi mai mari, chiar şi duble, la apă caldă și la încălzire în această iarnă față de anul trecut, în Capitală, potrivit unor calcule făcute de Antena 3 CNN. 

de Gina Vacariu    |    30 Oct 2022   •   09:41

Totul vine după ce gigacaloria, care anul trecut a fost 163 de lei, are o creștere spectaculoasă. S-a făcut o dublare a ei şi în aceste momente a ajuns la 368 de lei.

Apartament 2 camere, 2 persoane

Spre exemplu, o simulare pentru un apartament cu 2 camere din București, 2 persoane, anul trecut factura a fost 110 lei.

În 2022, cu 0,67 Gcal x 368 de lei, dacă afară sunt 2-3 grade Celsius şi avem o iarnă similară cu cea de anul trecut, factura ar ajunge la 246 de lei.

Factura la apă caldă şi căldură pentru 2-3-4 camere

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Apartament 3 camere, 3 persoane

Şi la apartament cu 3 camere, 3 persoane, anul trecut se plătea pentru apă caldă şi căldură 137 de lei. Dacă înmulțim consumul pentru 3 camere, în medie 0,87 Gcal cu noua valoare a gigacaloriei de 368 de lei, este 320 de lei, deci mai mult decât o dublare.

Sumele menţionate sunt doar pentru apă caldă şi căldură, nu reflectă preţul pentru întreaga factură la întreţinere.

"Nu ar trebui să ne surprindă. Ar trebui să ne surprindă faptul că toată vara cât mai aveam posibilitatea să facem ceva, să ne pregătim pentru ceea ce urmează, nu s-a făcut. În noiembrie începe mare lamentare și încep avariile. 

Conductele, care au și ele o durată de viață, n-au cum să țină când le-ai ignorat 30 de ani", a spus Mihai Mereuță, președintele Ligi Asociațiilor de Proprietari Habitat, la Antena 3 CNN.

Apartament 4 camere, 4 persoane

La un apartament de 4 camere, 4 persoane, dacă anul trecut aveați o factură de 175 de lei în medie (doar apă caldă şi căldură), pentru o iarnă caldă de 3-4 grade afară, anul acesta preţul se dublează.

La un consum de 1,07 Gcal înmulţit cu noul preț al gigacaloriei, totalul va fi de 393 de lei. 

Dacă la 400 de lei mai adăugăm și restul costurilor, întreţinerea totală poate ajunge la circa 600 de lei, estimează Mihai Mereuță.

Termoenergetica: "Cu siguranță vor fi avarii în următorii 3-5 ani"

"Ați spus dumneavoastră că încep avariile. Nu, aș putea să spun că avarii avem în fiecare zi, fie că e vară, toamnă, iarnă, primăvară avarii avem în fiecare zi. 

Nimeni nu poate ști cum va fi la iarnă. Noi sperăm într-o iarnă similară cu iernile precedente, adică să nu avem temperaturi mult prea scăzute, care ar putea pune o presiune suplimentară asupra sistemului de termoficare.

La întrebarea dacă vor fi avarii, eu pot să vă spun cu siguranță că în următorii 3-4-5 ani vor fi avarii, pentru că sunt 1000 de kilometri de rețea din care s-au înlocuit până acum doar 15-20%, de anul viitor încep lucrările pe fonduri europene. 

Deci remedierea, înlocuirea acestor conducte magistrale durează 3-4-5 ani. De anul viitor se va lucra la cei 200 de kilometri pe fonduri europene", a precizat Claudiu Creţu, directorul Termoenergetica.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close