Antena 3 CNN Economic Costurile plătite de fiecare cetățean european pentru că România nu este încă în Schengen, explicate de ministrul Economiei

Costurile plătite de fiecare cetățean european pentru că România nu este încă în Schengen, explicate de ministrul Economiei

Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a explicat ce costuri sunt suportate de cetățenii români dar și ceilalți cetățeni europeni pentru că România nu este încă în Schengen.

Costurile plătite de fiecare cetățean european pentru că România nu este încă în Schengen, explicate de ministrul Economiei
Sursa foto: Facebook/ Stefan Radu Oprea
de Mia Lungu    |    23 Noi 2023   •   14:48

Ștefan Radu Oprea susține că economia românească pierde cel puțin 0,5% din PIB doar din cauza întârzierilor în vamă.

Acesta participat împreună cu ministrul economiei din Bulgaria, Bogdan Bogdanov, la Conferința despre viitorul economic al regiunii, cu accent asupra costurilor pe care cele două economii le au generate de către neapartenența la spațiul Schengen.

"Am vorbit despre drepturile și demnitatea pe care cetățenii români și bulgari le merită pentru că din punct de vedere tehnic am îndeplinit toate obligațiile asumate, fapt recunoscut de Comisia Europeană și Parlamentul European.

Dar și despre costurile pe care economia românească le suportă, cel puțin 0,5% din PIB doar din cauza întârzierilor în vamă. Creșterea economică ar putea să fie de 3% din PIB prin investițiile străine nou atrase, prin numărul mai mare de turiști străini sau prin creșterea competitivității companiilor din România", susține, într-o postare pe Facebook, Ștefan Radu Oprea.

#Ruse - Bulgaria Împreună cu ministrul economiei din Bulgaria, Bogdan Bogdanov, am participat la Conferința despre...

Posted by Stefan Radu Oprea on Thursday, 23 November 2023

El a atras atenția asupra costurilor pe care fiecare cetățean european le plătește pentru că România nu este încă membră a spațiului Schengen.

"Fiecare Dacia Duster sau Sandero, fiecare Ford Puma sunt mai scumpe cu 100 de euro doar din cauza costurilor cu așteptarea în vamă", susține ministrul.

Acesta a acordat un interviu televiziunii austriece ORF, în care spune că a atras atenția asupra decizilor greșite pe care guvernul de la Viena le-a luat:

"Acest punct de vedere a fost întărit de discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții asociațiilor mediului de afaceri din Austria care se simțeau rușinati de deciziile politice ale guvernului austriac. Acest lucru l-am transmis în Conferință și ambasadoarei austriece din Bulgaria.", a spus Ștefan Radu Oprea.

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close