Antena 3 CNN Economic Cotroceni: Codul Fiscal ar putea încălca tocmai Codul Fiscal

Cotroceni: Codul Fiscal ar putea încălca tocmai Codul Fiscal

Cotroceni: Codul Fiscal ar putea încălca tocmai Codul Fiscal
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    20 Iul 2015   •   19:22
Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a atras atenţia că noul Cod Fiscal ar putea încălca tocmai Codul fiscal, informează Hotnews.
 
Reporter: Să începem cu argumentele în baza cărora Administraţia Prezidenţială a considerat că se impune reexaminarea Codului Fiscal. De ce relaxarea fiscală introdusă prin acest Cod n-ar fi una sustenabilă? 

Cosmin Marinescu: Aşa cum am arătat în declaraţia de presă de la Palatul Cotroceni, atrag din nou atenţia asupra ultimului articol al Codului fiscal, articolul 498, pe care, insist, nu ştiu câţi l-au citit cu atenţie: "În aplicarea prevederilor prezentului cod, Guvernul va asigura respectarea prevederilor referitoare la soldul structural anual al administraţiei publice prevăzute la art. 3 alin. (1) din Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare".(...) Aşadar, avem un Cod Fiscal care prevede, pe de o parte, necesitatea respectării ţintei de deficit structural, iar pe de altă parte, prin măsurile introduse, conduce la abateri faţă de această ţintă. Concluzia este una paradoxală: aplicarea Codului fiscal ar încălca tocmai Codul fiscal. În aceste condiţii, este imperativă reexaminarea unei legi care, prin aplicare, îşi anulează propriile prevederi. Această concluzie nu este o simplă opinie, ci este rezultatul unei analize riguroase, în baza datelor oficiale puse la dispoziţia Administraţiei Prezidențiale de Ministerul Finanţelor Publice. 
(...)
Rep: Dar Ministrul Finanţelor a declarat că va respecta condiţiile Compactului fiscal, construind bugetul pentru anul 2016 în jurul unui deficit de 1,7% din PIB, cu 0,5% clauză de reforme structurale acceptată de Comisia Europeană. Pe de altă parte, în conferinţa de vineri, Ministrul Finanţelor punea sub semnul întrebării ţinta de deficit de 1,2% pentru 2016. Cum comentaţi?

Cosmin Marinescu: Aşa cum bine aţi sesizat, încă nu este clară poziţia Guvernului faţă de obiectivele bugetare asumate. La un moment dat, era formulată clar intenţia respectării obiectivelor bugetare pe termen mediu, pe care Guvernul însuşi şi le-a asumat prin documentele oficiale de politica economică, aşa cum am arătat deja. Apoi, recent, vedem că este negată până şi necesitatea principială a respectării obiectivului bugetar pe termen mediu. Nu se mai înţelege nimic. 
(...)
Rep: Într­-un interviu la TVR din 6 aprilie spuneaţi că "Sunt însă direcţii foarte bune pe care Codul Fiscal le conţine. Mă refer, de exemplu, la reducerea TVA, care e inclusă în programul preşedintelui Iohannis şi de care economia are nevoie, şi nu doar economia, ci şi sistemul fiscal în funcţionarea lui, avem una dintre cele mai înalte cote de TVA din UE". Ce s-­a întâmplat de la acel moment şi până acum, de ce v­-aţi schimbat poziţia?

Cosmin Marinescu: Nu mi-am schimbat poziţia, dimpotrivă, eu consider în continuare, aşa cum am şi menţionat, că reducerea TVA trebuie să fie o prioritate fiscală pentru România.(...) Am spus atunci că este dezirabil, bineînţeles, un asemenea pachet de relaxare fiscală, atâta vreme cât nu sunt puse în pericol beneficiile existente, referindu-mă evident la consolidarea fiscală, care a fost obţinută cu eforturi în ultimii ani. Îmi amintesc menţiunea că trebuie să avem înţelepciunea de a ne bucura cu prudenţă de lucrurile bune, şi mă refeream la reducerea impozitelor.
 
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus că a mai discutat cu consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu pe tema Codului Fiscal, dar atunci când vii cu o idee, ea trebuie gândită în prealibil, pentru a putea fi aplicată.
 
"Ori venim cu o măsură şi o gândim, şi nu ne temem să o aplicăm, neinvocând astfel de argument: dacă se întămplă ceva...", a spus Eugen Teodorovici, luni, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close