Antena 3 CNN Economic Cele mai convenabile credite de luat în această perioadă. Analist economic: ”Ar fi bine să iei în lei”

Cele mai convenabile credite de luat în această perioadă. Analist economic: ”Ar fi bine să iei în lei”

BNR a cotat astăzi euro la 4,9262 lei, o valoare mai mare decât media lunii trecute. Apetitul românilor pentru cumpărarea caselor și altor bunuri de folosință îndelungată este în creștere. Adrian Negrescu, analist politic, a vorbit la Antena 3 despre creditele cele mai convenabile pe care le putem face în această perioadă.

Cele mai convenabile credite de luat în această perioadă. Analist economic: ”Ar fi bine să iei în lei”
Sursa foto: Agerpres
de Andreea Ştefan    |    19 Iul 2021   •   14:52

Întrebat dacă acum ar fi indicat să facem un credit la bancă, analistul economic Adrian Negrescu spune că, dacă vrem să achiziționăm o locuință nouă, acum ar fi momentul oportun, deoarece în toamnă prețurile vor crește.

”Dacă vrei o locuință nouă, da, ar fi momentul, pentru că, în toamnă, multe dintre locuințele noi se vor scumpi pe fondul scumpirii materialelor de construcție și se vede deja în piață faptul că construcțiile pe metru pătrat încep să crească între 10 - 15%.

Pe de altă parte, dacă vrei o locuință veche, ar trebui să te gândești de două ori înainte de a cumpăra așa ceva, pentru că cele mai multe sunt construite prin anii '60 -' 70, iar rețelele de apă, de canalizare, tot ce înseamnă infrastructură poate să nu mai facă față și trebuie să te gândești foarte bine dacă merită să cumperi o locuință veche, în condițiile în care ai foarte, foarte multe oferte de locuințe noi”, a spus Adrian Negrescu.

”Cel mai bine ar fi să cumperi în moneda în care ești plătit”

De asemenea, analistul economic recomandă să facem creditul în moneda în care suntem plătiți.

”Cel mai bine ar fi să cumperi în moneda în care ești plătit, pentru că, dacă ai salariul în lei, ar fi bine să cumperi în lei. Având în vedere și cursul euro, ar fi cel mai bine să te duci pe zona de monedă națională. Este posibil la cursul euro să ajungă, undeva prin toamnă, la 5 lei pentru un euro, pentru că, din păcate, există o cerere foarte mare de euro în piață.

Toată lumea încearcă acum să aducă din import de la produse alimentare, până la electronice, electrocasnice, pentru că și-a revenit oarecum consumul și va fi presiune pe euro în perioada următoare. Și statul are nevoie de euro ca să își plătească ratele, deci cu siguranță acea depreciere a monedei naționale se va continua până pe toamnă și e posibil ca cursul euro să se ducă spre 5 lei mai devreme decât s-a anticipat”, a mai spus analistul economic la Antena 3.

”Ne așteptăm la o creștere la prețul locuințelor, dar singura veste bună în acest moment este că prețurile sunt ca un elastic - dacă tragi prea mult de el, s-ar putea să nu mai cumpere lumea. Probabil vom asista la creșteri de prețuri acolo unde există cerere, adică spre zona marilor orașe și zonele de litoral. Mulți dintre cei care stau la țară încearcă să meargă spre oraș, spre un job mai bun, spre condiții mai bune.

Pe de altă parte, în localitățile mici și localitățile mai puțin dezvoltate probabil prețurile or să scadă, pentru că nu va mai fi cerere. Deci totul depinde de cererea care, în acest moment, depășește oferta, cel puțin în Capitală, în Constanța, în Iași, în Cluj. Sunt zone unde cererea generează creșterile de prețuri”, a mai spus Adrian Negrescu.

×
Subiecte în articol: credite Adrian Negrescu
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close