Antena 3 CNN Economic Criza din Grecia se va resimţi cât de curând şi în România

Criza din Grecia se va resimţi cât de curând şi în România

Criza din Grecia se va resimţi cât de curând şi în România
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
29 Iun 2011   •   23:36

Românii sunt cu ochii pe Grecia. După votul de azi nu vine o nouă criză economică. Dar unda de şoc va ajunge imediat în România, dacă grecii nu vor respecta nici programul de austeritate aprobat.. Ceea ce ne-ar întoarce la un curs şi rate mari, la importuri scumpe, exporturi reduse, falimente, şomaj ridicat, investitori care părăsesc zona. Şi mai ales la neîncredere şi instabilitate. 

Analiştii români sunt sceptici că grecii vor respecta programul de austeritate. 

De la Washington, şeful FMI pentru România avertizează că tensiunile din Grecia ne afectează deja. Ne-a crescut prima de risc pentru împrumuturi externe.

Moneda naţională a căzut astăzi în aşteptarea unei decizii din Grecia. Puţin însă. Investitorii sunt reticenţi. Şi pregătiţi să îşi mute fondurile în altă parte dacă grecii nu respectă programul de austeritate. Deprecierea leului ar fi dezastruoasă pentru noi.

Banca Centrală mizează pe stabilitate în România. A păstrat dobânda de politică monetară la 6,25% şi rezervele minime obligatorii ale băncilor la acelaşi nivel. Se aşteaptă să scadă inflaţia sub şase procente din iulie şi e cu ochii pe băncile greceşti. Sunt stabile şi nu vor să plece din România, dar BNR le monitorizează.

Dar dacă nici de data aceasta grecii nu işi fac temele, Europa se întoarce la criză. Şi noi odată cu ea.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close