Antena 3 CNN Economic Cum afli anul în care ieşi la pensie. Şeful Casei de Pensii: "Răspunsul este instantaneu, cu acest calculator"

Cum afli anul în care ieşi la pensie. Şeful Casei de Pensii: "Răspunsul este instantaneu, cu acest calculator"

Începe să crească vârsta de pensionare pentru femei. O femeie, de exemplu, care iese din câmpul muncii în iulie se va pensiona la 61 și ani și 10 luni. 

Cum afli anul în care ieşi la pensie. Şeful Casei de Pensii: "Răspunsul este instantaneu, cu acest calculator"
de Georgiana Adam    |    08 Iul 2022   •   14:32

În septembrie, de exemplu, dacă s-ar pensiona aceeași femeie, ar ieși la pensie la 61 și ani și 11 luni, adică avem cu o lună în plus. 

Dacă se va pensiona o femeie în 2023 deja, vârsta de pensionare va crește până la 62 de ani, iar până în 2030 vârsta de pensionare a femeilor va fi de 63 de ani, adică față de anul 2023 va crește cu un an.

În 2035, femeile se vor pensiona la 65 de ani

În anul 2035, femeile se vor pensiona la 65 de ani, adică va fi egalizată acea vârstă de pensionare cu vârsta de pensionare a bărbaților.

Prin site-ul Casei Naționale de Pensii, oamenii pot afla, dacă introduc câteva date, anul în care se vor putea pensiona. 

Şeful Casei de Pensii: "Pe site, introduceţi luna și anul nașterii şi aflaţi automat anul pensionării"

Nota Redacţiei: în momentul redactării articolului, portalul Casei Naționale de Pensii Publice nu funcționează.

"Este vorba despre portalul Casei Naționale de Pensii Publice, pe care îl poate accesa oricine în care este lucrul. Este foarte simplu. Este exact pe prima pagină de pornire. 

Mergeți acolo la rubrica "Când mă pot pensiona" și, într-adevăr, dacă băgați niște date minime, și anume luna și anul nașterii, conform prevederilor legale în vigoare, acest algoritm pe care noi l-am implementat în portal vă dă automat vârsta și anul pensionării.

 

Pasul 1

Pasul 2

În primul rând, când introducem acești ani, nouă ne dă acest program eligibilitatea pentru cele 3 categorii de pensii din sistemul public: pensie de limită de vârstă, pensia anticipată și pensia anticipată parțial, în care ni se spune foarte clar care este stagiul minim de cotizare prevăzut de lege și stagiul complet de cotizare. 

Răspunsul la calculatorul de pe site-ul Casei de Pensii, instantaneu

Deci, noi acolo dăm decât eligibilitatea, adică în funcție de luna și anul nașteri, vă spune foarte clar luna și anul pensionării, cu cele 2 stagii de cotizare: stagiu minim și stagiu complet de cotizare. 

Acestea sunt informațiile pe care le putem oferi tuturor care accesează portalul Casei Naționale de Pensii Publice și primesc un răspuns chiar în momentul în care introduc aceste date. Răspunsul este instantaneu, aproape", a explicat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, vineri, în direct la Antena 3.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close