Antena 3 CNN Economic Cum afli care aparate din casă sunt cele mai mari consumatoare de energie electrică

Cum afli care aparate din casă sunt cele mai mari consumatoare de energie electrică

În plin haos pe piaţa energiei, când facturile la curent întârzie cu lunile pentru unii abonaţi, iar alţii nu ştiu cum să mai facă economie, există un dispozitiv că ajutorul căruia putem afla care aparat din casă consumă multă energie.

Cum afli care aparate din casă sunt cele mai mari consumatoare de energie electrică
Sursa foto: enel.ro/Getty Images
de Georgiana Adam    |    16 Dec 2022   •   14:00

Ni se recomandă tot mai mult în ultima vreme să scoatem aparatele din priză când nu le folosim sau să nu mai lăsăm telefonul în priză după ce s-a încărcat ori să ne înlocuim electrocasnicele foarte vechi cu unele noi.

Specialiştii de la Enel spun însă că există un dispozitiv cu ajutorul căruia putem afla ce aparate din casa noastră sunt cele mai mari consumatoare de energie.

Este vorba despre prizele inteligente care se găsesc şi la noi în ţară şi pot fi montate cu uşurinţă în orice cameră şi folosite la fel de simplu.

"Chiar dacă nu ai instalat încă un sistem de casă inteligent, un pas important este să folosești prize smart.

Acestea se instalează precum cele clasice și te ajută să ții sub control consumul de energie electrică al tuturor dispozitivelor pe care le folosești.

Tips&tricks: Aplicația dedicată îți permite să programezi timpul de folosire, să le pornești de la distanță și chiar îți oferă o imagine de ansamblu asupra consumului general de energie, pentru a vedea în timp real ce aparate electrocasnice sunt mari consumatoare", spun specialiştii de la Enel.

Priza smart este un dispozitiv care poate fi instalat în orice priză de perete existentă și care poate fi controlat prin intermediul unui device inteligent, de regulă smartphone-ul. Funcțiile acestui tip de priză diferă de cele ale unei prize convenționale.

Tehnic vorbind, prizele inteligente sunt niște comutatoare care permit pornirea sau oprirea curentului electric cu ajutorul unui telefon mobil.

Prizele inteligente funcționează atâta timp cât sunt conectate la o priză normală, setate fiind pe On/Off. Totodată, există prize inteligente care pot fi montate direct la rețeaua electrică.

Preţul unei prize inteligente variază de la 44 până la 149 de lei sau chiar mai mult.

Factură cu 50% mai mică la energie electrică. Sfaturi şi calcule de la Enel ca să reduci la jumătate consumul de curent

O familie cu copil îşi poate reduce la jumătate factura la energie electrică, făcând astfel economie la bani, dar şi la curent, dacă este atentă la aparatele din casă.

Specialiştii Enel spun că sfaturile de mai jos se pot aplica mai ales în cazul celor care locuiesc în blocuri reabilitate termic, fără a reduce confortul fiecăruia.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close