Antena 3 CNN Economic Cum poţi să nu plăteşti factura uriaşă la lumină şi să nu fii penalizat | #situationroom

Cum poţi să nu plăteşti factura uriaşă la lumină şi să nu fii penalizat | #situationroom

Milioane de români au fost păcăliţi la factură la curent - o recunoaşte ministrul Energiei care spune că românii care au primit facturi uriaşe de mii de lei, fără ca furnizorii să le scadă reduceri date de stat. 

Cum poţi să nu plăteşti factura uriaşă la lumină şi să nu fii penalizat | #situationroom
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Ian 2022   •   10:06

Românii au primit facturi mai mari şi de 2-3 ori decât veniturile. În astfel de cazuri, ministrul Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să nu plătească facturile mincinoase şi să aştepte noile facturile corecte pe care furnizorii trebuie să le trimită. 

Antena 3 vă arată cum vă daţi seama că aţi fost păcăliţi şi ce aveţi de făcut pentru a nu plăti astfel de facturi mari, fără a fi sancţionaţi apoi.

Un singur mare furnizor a emis până pe 15 decembrie înștiințările de plată așa cum trebuia. Ceilalţi s-au mobilizat abia după demararea mai multor controale, spune ministrul Economiei, care ne recomandă să nu mai plătim până când nu se rezolva dilema. Ne mai promite că nimeni nu va rămâne fără energie electrică sau fără gaz.

Primul care ne-a anunţat că toate facturile greșit întocmite vor fi refăcute şi că nu percep penalităţi a fost Nicolae Ciucă. Premierul a declarat că facturile emise de furnizori fără respectarea principiilor de compensare și plafonare vor fi refăcute. 

Premierul Ciucă anunță că vor fi refăcute toate facturile mari întocmite greşit. "Nu vor fi penalităţi"

Anunțul a venit după ce mii de români au sesizat faptul că măsurile de protecție anunțate de guvern nu au niciun efect, iar facturile au crescut semnificativ. Pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate.

Cum ne dăm seama că avem o factură "umflată"

Totuși, cum ne dăm seama dacă factură noastră este sau nu compensată? Ține de furnizor, dar verificați pagina a doua a facturii, unde ar trebui să apară că în baza Legii 259, s-a aplicat subvenția respectivă. 

În cazul în care aceasta nu apare, sunați de urgență furnizorul.

Până la reglarea acestor facturi, ele nu vor fi purtătoare de penalități. Ministrul a mai spus că acei furnizori care nu au respectat legea riscă să li se ridice licenţa.  

De asemenea, schema de sprijin se va prelungi și după 1 aprilie, a precizat șeful Guvernului.

De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redus la 5%, precum şi compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum.

Guvernul ia în calcul şi introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu aceeaşi dată.

Marcel Ciolacu apreciază că măsurile anunțate de Guvernul Ciucă pentru protejarea românilor în fața efectelor crizei energetice sunt corecte, dar că este nevoie de mai mult. 

Ministrul Energiei spune că el nu ar plăti facturile uriaşe până când acestea nu vor fi recalculate de furnizori. 

Virgil Popescu adaugă că le-a cerut deja instituţiile abilitate să înceapă de urgenţă controalele, iar furnizorilor să refacă facturile fără a pune penalităţi. 

Cine nu îşi mai plăteşte factura uriaşă la curent şi nu va fi penalizat

- cei cu facturi foarte mari la energie electrică
- cei care au un consum sub 300 kWh/lună
- cei cu tarif mai mare de 0,68 lei/kWh
- acolo unde nu se regăsesc nici compensaţia (de 0,29 lei/Kwh) şi nici plafonarea pe factură.

Vicepreședintele ANRE spune cum putem verifica dacă facturile la energie și gaze au fost plafonate sau compensate

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy, a explicat la Antena 3 cum pot consumatorii români să verifice aplicarea legii 259 din 2021, cu privire la compensarea și plafonarea facturilor la energie electrică și gaze naturale, pentru a nu plăti sume uriașe.

"La energie electrică prețul este plafonat la 1 leu pe kw/h. Acest 1 leu incluzând toate tarifele de rețea, toate contribuțiile și TVA-ul. Dacă suntem la plafonare la gaze naturale, prețul este plafonat la 370 de lei pe megawatt oră sau 37 de bani pe kw oră, un preț care include toate tarifele de rețea și TVA-ul.

Cei care primesc o factură cu un preț unitar al gazelor sau energiei peste aceste valori categoric nu li s-a aplicat legea 259. În cazul consumatorilor casnici nu există nicio excepție", a explicat Zoltan Nagy la Antena 3.

Acțiuni de control la principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a demarat acţiuni de control la companiile de energie electrică şi gaze, după scandalul facturilor uriaşe.

Furnizorii de energie electrică verificați sunt:

ELECTRICA FURNIZARE, EON ENERGIE ROMÂNIA, HIDROELECTRICA, ENEL ENERGIE, ENEL ENERGIE MUNTENIA, CEZ VÂNZARE, TINMAR ENERGY.

Furnizorii de gaze naturale verificați sunt: 

ENGIE ROMÂNIA, EON ENERGIE ROMÂNIA, ENEL ENERGIE, ENEL ENERGIE MUNTENIA, PREMIER ENERGY, ENERGIA GAS & POWER, GAZ VEST.

Expert în energie, despre facturile uriașe: ”ANRE trebuie să nu mai blocheze instalarea de contoare inteligente”

Expertul în energie Răzvan Nicolescu a comentat situația facturilor uriașe a consumatorilor din România, la Antena 3.

"Cei de la ANRE trebuiau să facă multe alte lucruri. Inclusiv să nu mai blocheze instalarea de contoare inteligente.

Cel mai bun lucru pe care pot să îl facă cei de la ANRE pentru a reda oamenilor încrederea este să își dea demisia", susține acesta.

Ce ajutoare vrea să dea statul de la 1 aprilie pentru factura la curent

×
Subiecte în articol: factura curent gaze electricitate penalizare
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close