Antena 3 CNN Economic Daily Income. Cum văd oamenii de afaceri economia românească

Daily Income. Cum văd oamenii de afaceri economia românească

Daily Income. Cum văd oamenii de afaceri economia românească
Sursa foto: Foto: VideoNews
22 Apr 2015   •   10:17
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrii a României, Mihai Daraban, a fost invitatul lui Adrian Măniuţiu, în ediţia de miercuri a emisiunii "Daily Income", la Antena 3.
 
Daraban a detaliat un studiu realizat de CCIR, în colaborare cu CSOP, legat de percepţia operatorilor economici despre mediul de afaceri din România. Oficialul a explicat că există cinci puncte esenţiale din studiu, care trebuie luate în considerare mult mai serios. 
 
"Există o fiscalitate ridicată în România, o birocraţie dată şi de incoerenţa unor baze de date ale unor instituţii din România. Fiscul, coroborat cu Registrul Comerţului plus statisticile fiecărui minister. Corupţia din administraţia publică, incoerenţa legislativă, foarte împovărătoare. Şi nu în ultimul rând, cerinţa de forţă de muncă calificată. Este o mare problemă. Principalul asett al României, cel cu "forţa de muncă calificată ieftină" s-ar putea să dispară. Aici se impun nişte măsuri dure, pentru că suntem la un pas de criză."
 
Daraban a adăugat că studiul este relevant, dar că agenţii economici aşteaptă, în primul rând, măsuri concrete, nu promisiuni. 
 
"Sigur, în studiu sunt nişte răspunsuri punctuale pe anumite segmente. Vizavi de TVA redus la alimente, prevederile noului Cod Fiscal, cota unică redusă. Să ştiţi că agentul economic aşteaptă fapte, implementarea acestor idei care momentan stau la nivel de dezbatere publică. Nu am vrut să intrăm într-o polemică de tip "ce părere aveţi de?" Agentul economic are nevoie de măsuri aplicate."
 
Preşedintele CCIR a explicat că este nevoie de o resetare a legislaţiei economice în România.
 
"Un task-force al decidentului politic pentru resetarea legislaţiei economice. Se cere, pe sistem german, un singur organ de control. Nu în ultimul rând, în studiu apare faptul că lucrul cu statul este un mare consumator de timp pentru agentul economic. Toate aceste lucruri fac parte din legislaţie. Aceste lucruri trebuie adunate, resetate şi să încetăm cu acest domino legislativ cu lege la lege şi completare la completare."
 

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close