Antena 3 CNN Economic Daniel Baciu a explicat ce se va întâmpla cu românii care au lucrat în Diaspora, de la 1 septembrie 2024

Daniel Baciu a explicat ce se va întâmpla cu românii care au lucrat în Diaspora, de la 1 septembrie 2024

Deși românii așteaptă cu sufletul la gură recalcularea pensiei, cei din Diaspora sunt neliniștiți deoarece nu știu ce se va întâmpla cu ei după implementarea noii legi a pensiilor.

Daniel Baciu a explicat ce se va întâmpla cu românii care au lucrat în Diaspora, de la 1 septembrie 2024
Sursa foto: Getty Images / Jose Luis Pelaez Inc
de Laura Dinu    |    10 Apr 2024   •   14:00

În România, stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Există însă și o excepție. Este vorba despre românii pensionați pe caz de boală, potrivit șefului Casei Naționale de Pensii. 

”Pentru pensionarii din sistemul public, trebuie să se realizeze minimum 15 ani vechime pentru a putea obține o pensie din sistemul public de pensii.

Excepție fac doar pensionarii de invaliditate, deoarece boala nu te întreabă câți ani ai lucrat, și acolo avem excepții unde sunt sub 15 ani. Dar și pensiile de invaliditate se calculează tot pe contributivitate”, a explicat Daniel Baciu. 

Din păcate pentru persoanele care nu au stagiul complet de cotizare, pensiile nu vor crește de la 1 septembrie 2024. Însă aceștia vor beneficia de o majorare de la 1 ianuarie 2025. 

”Pentru un stagiu contributiv de 18 ani, de exemplu, nu se beneficiază de niciun punct de stabilitate, dar se beneficiază doar de indexările anuale care au loc cu valoarea punctului de pensie.

Noi am anticipat la 1 ianuarie 2025, numai rata inflației a fost de 10,2%, astfel încât ar trebui să crească valoarea punctului de pensie cu cel puțin 10,2 % începând cu 1 ianuarie”, a mai spus șeful CNPP la Realitatea PLUS

Românii din Diaspora 

În ceea ce îi privește pe românii din Diaspora, aceștia nu au motive de îngrijorare, dacă au lucrat în condiții legale. Și asta deoarece stagiul de cotizare din România se cumulează cu cel din țara unde au lucrat. 

”Cu siguranță perioada pe care a lucrat-o în altă țară se cumulează cu perioada lucrată în România.

Este vorba despre principiul pensiei comunitare, rezultând o decizie de pensionare care cumulează cele două perioade contributive, din România și din țara respectivă.

Dar vreau să subliniez că fiecare țară are propriul sistem de pensii, iar pentru perioada contributivă respectivă el se supune legislației de acolo și va primi o pensie proporțională cu vechimea, cu formula de calcul din țară respectivă. Noi vom achita pensia pentru anii contributivi din România.

Vă dau un exemplu simplu. Dacă a realizat 15 ani în România și încă 10 ani în Italia, pe decizia de pensionare va scrie 25 de ani, dar fiecare țară va plăti pensia pe contributivitatea pentru anii lucrați în fiecare țară. România va plăti pentru cei 15 ani pensie, iar Italia pentru cei 10 ani.

Puncte de stabilitate va primi doar pentru perioada de stagiu de cotizare realizată în România”, a concluzionat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu. 

×
Subiecte în articol: diaspora pensii Daniel Baciu
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close