Antena 3 CNN Economic Daniel Dăianu: "Urmează o iarnă foarte dificilă sanitar, economic, social. Pandemia e gestionată jalnic"

Daniel Dăianu: "Urmează o iarnă foarte dificilă sanitar, economic, social. Pandemia e gestionată jalnic"

COVID nu va dispărea, dar ţările cu rată mare de vaccinare vor câştiga războiul nu peste mult timp, iar preţurile la energie vor creşte şi se vor modifica şi alte costuri, spune economistul Daniel Dăianu.

Daniel Dăianu: "Urmează o iarnă foarte dificilă sanitar, economic, social. Pandemia e gestionată jalnic"
Sursa foto: Hepta | Mediafax_Foto-Alexandru_Dobre
de Milena Niță    |    08 Noi 2021   •   14:37

"Pandemia încă răvăşeşte teribil lumea, dar acolo unde rata de vaccinare este înaltă (ţările dezvoltate), se poate spune că războiul va fi câştigat nu peste mult timp. 

COVID-19 nu va dispărea, însă cu rate de vaccinare înalte şi cu practici cu ajutorul cărora omenirea a învins alte boli epidemice (poliomielita, variola etc) se va răzbi şi vor fi ţinuţi la distanţă eventuali mutanţi.

Dăianu: "Pandemia încă răvăşeşte teribil lumea, dar acolo unde rata de vaccinare e înaltă, războiul va fi câştigat nu peste mult timp"

Mai este de notat o bătălie mare, de supravieţuire, ce este pe termen lung. (...) Lupta cu efecte ale schimbării de climă, că ameninţare existenţială, este una pe termen lung, care va acoperi decenii; trebuie să se realizeze neutralitatea emisiilor de carbon şi repararea relaţiei om-natură. 

Preţurile la energie vor creşte până ce energia regenerabilă/curată va atinge masa critică necesară, se vor modifica preţurile relative în economii, modul de viaţă în mod radical", a spus economistul Daniel Dăianu, potrivit hotnews.ro.

"Vedem cum pandemia, o criză sanitară gestionată jalnic, un sistem educaţional bulversat mai mult decât era cazul, precaritatea condiţiilor de viaţă ale multor cetăţeni în raport cu ce arată situaţia din ţări vecine, au indicat ca împăratul autohton nu prea are straie… o societate românească zdrenţuită", a continuat Dăianu.

Daniel Dăianu: "Încetinirea creşterii PIB în marile economii va accentua o diminuare a creşterii economice în România"

Întrebat despre cum vede economia la început de 2022 în România, analistul economic a precizat: "Creşterea economică va încetini în primul trimestru din cauza noului val al pandemiei. 

Va încetini în anul ce vine, cum am menţionat, întrucât 2021 este anul unui rebound puternic după perioada de lockdown din 2020; survine şi mersul pandemiei cu valuri succesive foarte urâte în România, o iarnă foarte dificilă sanitar, economic, social, o iarnă a suferinţei pentru numeroşi cetăţeni".

În ce priveşte economia, economistul apreciază că încetinirea creşterii PIB în marile economii va accentua o scădere a creşterii economice la noi în ţară.

"Încetinirea creşterii PIB în marile economii va accentua ceea ce era oricum inevitabil în România: o diminuare a creşterii economice la 4-4,5% în anii următori, faţă de un rebound al PIB de peste 7% în 2021. 

Această dinamică este de judecat în raport cu două forţe ce acţionează în sens contrar. O forţă de potenţare a creşterii, care este PNRR – este de văzut însă cât va fi acest program de amplu şi viguros fructificat. Şi o forţă cu efect contracţionist: nevoia de consolidare bugetară, de reducere a deficitului bugetar la cca 3% în perspectiva lui 2024 - pentru a preveni intrarea într-o capcană a îndatorării", a adăugat Daniel Dăianu.

×
Subiecte în articol: Daniel Daianu
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close