Antena 3 CNN Economic Daniel Dăianu, după ce economistul şef al BNR a propus concedierea a 300.000 de bugetari: "Nu cred că oamenii lucizi se pot gândi la asta"

Daniel Dăianu, după ce economistul şef al BNR a propus concedierea a 300.000 de bugetari: "Nu cred că oamenii lucizi se pot gândi la asta"

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, spune că este nevoie de corecții macroeconomice şi de identificarea de noi venituri la buget pentru că, în caz contrar, economia României nu va putea face față provocărilor viitoare.

Daniel Dăianu, după ce economistul şef al BNR a propus concedierea a 300.000 de bugetari: "Nu cred că oamenii lucizi se pot gândi la asta"
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    05 Mai 2021   •   16:46

Dăianu recunoaște că restructurarea aparatului bugetar este necesară pentru "ca bugetul public să nu facă explozie". El respinge însă varianta avansată de economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, care propunea concedierea a 300.000 de bugetari.

"Avem un început de redresare economică, însă aceasta trebuie consolidată. Implică prudență şi o anumită măiestrie.

Pe de o parte, trebuie continuată sprijinirea economiei, implicit a locurilor de muncă, prin măsuri fiscal-bugetare. Pe de altă parte, este nevoie de debutul corecției macroeconomice, fără de care nu se poate ajunge la o consolidare bugetară şi la o stabilizare a datoriei publice, ca evoluție. (...)

Daniel Dăianu: Nu se poate reduce aparatul bugetar cu sute de mii de posturi

Nu cred că trebuie să mai faceţi referire la formularea lui Valentin Lazea, care a fost neinspirată. Nici economic, nici social nu se poate reduce aparatul bugetar cu sute de mii de posturi.

Eu cred că nici măcar nu este contemplată de guvern o astfel de reformă. Nu cred că oameni lucizi se pot gândi la o astfel de restructurare.

Daniel Dăianu: Corecția a început deja în 2021. E nevoie de venituri suplimetare la buget

Important este să reușim să avem o anvelopă bugetară în sectorul bugetar care să nu provoace 'explozia' bugetului public. Acest lucru se va putea realiza într-o manieră graduală, pentru care pledează şi acest raport. De fapt, corecţia a început în 2021.

Faptul că agenţia de rating Standard and Poors a pus într-o perspectivă stabilă evoluția economiei noastre arată că se vede acest început de corecție.

Cred că deficitul bugetar pe formula cash va fi mai mic decât cel prognozat de guvern. Lucrurile se vor complica însă în anii ce vin. Ce mai spune acest raport este că avem nevoie de venituri suplimentare la bugetul public, care este fragil.

Cu 27% din PIB venituri fiscale şi nefiscale nu putem să acoperim nevoi de bază şi nu vom putea face față la provocări viitoare, inclusiv la nivelul efectelor climatice. În acest context devine clar cât de important este Planul Național de Redresare şi Reziliență, care trebuie să devină o cauză naţională", a spus Dăianu la Antena 3.

Economistul-şef al BNR, soluţii de restructurare: 300.000 de bugetari concediaţi sau salarii reduse cu 20%

Economistul şef al Băncii Naţionale, Valentin Lazea, declara în martie, pentru Antena 3, că Guvernul ar trebui să se gândească la cum va reduce cheltuielile cu aparatul public.

"Sunt două soluții diametral opuse. Una este: dacă ai nevoie să reduci cu 20% nota de plată din buget de la 12 procente la mai puţin de 10 procente din PIB, fie trebuie să reduci cu 300.000, așa cum am explicat eu, sau să adopți soluția mea, aceea de a reduce salariile, cu timp de compensare" a argumentat Lazea.

"Soluția optimă pentru bugetari, dacă ar sta puțin să se gândească, ar fi ca, reducându-se cu 20% salariile, să se păstreze în continuare locurile de muncă, să aibă în continuare salarii mai mari decât în sectorul privat, chiar şi după reducere", a adăugat el.
 

×
Subiecte în articol: Daniel Daianu restructurare

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close