Antena 3 CNN Economic Datoria guvernamentală a depăşit pragul critic. Statul trebuie să îngheţe salariile, bugetarii cer majorări 

Datoria guvernamentală a depăşit pragul critic. Statul trebuie să îngheţe salariile, bugetarii cer majorări 

În plin val de proteste ale angajaților de la stat care cer salarii majorate, Ministerul Finanţelor anunță că datoria publică a depăşit pragul critic, încă din luna septembrie.

Datoria guvernamentală a depăşit pragul critic. Statul trebuie să îngheţe salariile, bugetarii cer majorări 
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    29 Noi 2023   •   11:10

Datoria guvernamentală a urcat, în septembrie, la 50,5% din PIB, de la 48,9% în august 2023. Mai exact, 759,342 miliarde lei este dator statul român. 

Legea spune că dacă datoria publică depășește 50% din produsul intern brut, dar este sub 55% din produsul intern brut, Guvernul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut. 

Sau programul cuprinde, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public. 

Practic, statul trebuie să îngheţe salariile, deşi, nici măcar nu a apucat să onoreze solicitările bugetarilor care ameninţă că blochează ţara. 

Angajaţii din Sănătate protestează şi DSP anunță că nu mai eliberează retețe. Casele de pensii spun că nu vor mai face plăţile, dacă Guvernul nu le va creşte salariile, iar profesorii cer majorări care ajung chiar şi la 1500 lei bani în mână.

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close