Antena 3 CNN Economic Decizia luată de bănci, după ce au fost amendate pentru cum au calculat ratele. Florin Dănescu: "Înseamnă că e un cartel la nivel mondial, că sunt metode clasice peste tot în lume"

Decizia luată de bănci, după ce au fost amendate pentru cum au calculat ratele. Florin Dănescu: "Înseamnă că e un cartel la nivel mondial, că sunt metode clasice peste tot în lume"

Băncile au luat prima decizie după ce ANPC a anunţat, marţi, că a sancționat 11 unităţi bancare din România pentru practici comerciale înșelătoare în privința rambursării creditelor.

de Milena Niță    |    17 Mai 2023   •   12:28

Pe de altă parte, Consiliul Concurenței face și el mai multe anchete și se vorbește despre suspiciuni de cartel în domeniul bancar. 

Florin Dănescu, preşedinte executiv la Asociaţia Română a Bancilor, a declarat miercuri, la Antena 3 CNN, că este o "nedreptate" amendarea băncilor şi susţine că "aceasta este o eroare foarte gravă".

În replică, el precizează că este convins că băncile vor contesta aceste amenzi.

"Este cel puțin surprinzător că dintr-o dată au descoperit că este ilegal. Speranța mea este normală într-o astfel de situație, adică să se determine realitatea și să oprim acest curs al deprecierii imaginii industriei bancare (...).

E o nedreptate, e o eroare foarte gravă, care costă băncile foarte mult ca imagine.

Sunt niște metode de calcul clasice, unice peste tot în lume, nu numai în România, iar asta înseamnă că băncile au făcut un cartel la nivel mondial. 

ANPC declară că a găsit la nivel mondial o dobândă prea mare. În contract e totul transparent, în matematică, e totul transparent. 

Sunt sigur că da, că vor contesta băncile aceste amenzi. Eu nu pot să vă spun că toate băncile, că n-am cum să știu lucrul acesta, dar sunt convins că cel puțin marea majoritate", a anunţat Florin Dănescu, președinte ARB, miercuri, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: banci Florin Dănescu amenzi calcul rate
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close