x close

Decizie istorică în procesul Hidroelectrica vs statul roman

de D.G.    |    02 Dec 2015   •   17:32
Decizie istorică în procesul Hidroelectrica vs statul roman 817

Hidroelectrica a castigat procesul cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care i-a interzis exportul de electricitate si a amendat producatorul pentru vanzarea de energie electrica in Ungaria in perioada decembrie 2014 - februarie 2015, potrivit ziare.com.

ANRE, institutie aflata in subordinea Parlamentului, a amendat Hidroelectrica pentru ca a vandut energie pe o platforma de trading din Ungaria, administrata de Tradition Financial Services Ltd., pe motiv ca avea obligatia sa vanda toata cantitatea de energie produsa pe platforma OPCOM din Romania.

In opinia EuroInsol, administratorul judiciar al companiei, aceasta interpretare data de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei incalca principiul liberei circulatii a bunurilor in interiorul Uniunii Europene.

Sentinta care a dat castig de cauza Hidroelectrica a fost data de Tribunalul Bucuresti pe 19 noiembrie.

"Hotararea instantei de judecata are o valoare istorica. La momentul ramanerii definitive a sentintei, oricare producator, fie ca se cheama Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Oltenia, va putea sa incheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre pietele statelor membre ale Uniunii. In 2012 am decuplat baietii destepti de la energia ieftina produsa de Hidroelectrica.

Dupa un tun de 1 miliard de euro dat companiei, baietii destepti s-au reinventat cu ajutorul unor functionari din ANRE, care, printr-o interpretare restrictiva si antieuropeana a legislatiei, le-au creat traderilor de energie un monopol: exportul de energie", se arata intr-un comunicat al EuroInsol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Compania sustine ca Romania a inregistrat anul trecut un record al exportului de energie - 8,7 milioane MWh, iar din 2015 se va ajunge la 10 milioane MWh.

"Niciun megawatt nu a fost insa exportat de Nuclearelectrica sau Oltenia. Hidroelectrica a exportat 15MWh, a fost amendata de ANRE si avertizata cu retragerea licentei de furnizare. Prin aceasta interdictie, companiile statului au fost vaduvite in ultimii doi ani de cateva zeci de milioane de euro care au intrat in buzunarele acelorasi baieti destepti prin ale caror firme se deruleaza tot exportul de energie al Romaniei", au adaugat reprezentantii EuroInsol.

ANRE a reactionat, miercuri, la decizia instantei in acest caz.

"Sentinta la care face referire Hidroelectrica nu este redactata la data emiterii comunicatului de presa, prin urmare nu putem sti motivul pentru care judecatorul a luat aceasta decizie. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei va face apel la aceasta sentinta dupa ce vom vedea motivul instantei", a precizat Marius Vladu, seful Directiei de Comunicare si Relatia cu Parlamentul din cadrul institutiei, potrivit Agerpres.

Anterior, in februarie 2015, ANRE si-a sustinut punctul de vedere intr-un comunicat de presa, potrivit caruia toata energia electrica disponibila trebuie ofertata transparent, public, nediscriminatoriu si centralizat pe platformele OPCOM destinate pietei concurentiale de energie electrica.

"Opinia ANRE este aceea ca un producator isi poate infiinta o firma de trading in Romania sau in alta tara, dar aceasta firma nu poate intra in posesia energiei electrice produse de producatorul respectiv decat daca, in urma participarii la una din modalitatile de tranzactionare administrate de OPCOM SA la care participa si producatorul respectiv, adjudeca oferta acestuia sau/si una similara, la pretul cel mai bun sau la pretul de inchidere a licitatiei, dupa caz, concurand cu toti ceilalti participanti interesati.

Fiind o singura entitate juridico-economica, o reprezentanta a producatorului deschisa in alta tara nu asigura conditiile necesare participarii la tranzactionare atat pe parte de cumparare, cat si pe parte de vanzare, deci producatorul nu poate transfera, cu respectarea legii, energia electrica spre reprezentanta sa", potrivit comunicatului citat.

Citeşte mai multe despre:

hidroelectrica
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati