Antena 3 CNN Economic Declaraţia unică 2022 de la ANAF. Noul formular vine cu modificări

Declaraţia unică 2022 de la ANAF. Noul formular vine cu modificări

Declaraţia unică 2022 de la ANAF vine cu modificări importante.

Declaraţia unică 2022 de la ANAF. Noul formular vine cu modificări
Sursa foto: ANAF
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Feb 2022   •   10:55

Declaraţia unică 2022 de la ANAF cuprinde câteva modificări faţă de anul trecut, iar noul formular a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

Prima noutate este modificarea plafonului pentru depunerea declaraţiei unice, care a ajuns la 30.600 de lei, având în vedere că salariul minim brut este acum de 2.550 lei.

Acum, şi cei care obţin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţele lor, trebuie să depună declaraţia unică 2022.

De asemenea, şi cei care au venituri realizate în străinătate, care şi-au desfăşurat activitatea la angajatori, care nu au sediul permanent şi nu sunt rezidenţi fiscali în Romania.

Iar acum a fost adăugată o nouă categorie de venit din activităţi agricole pentru care venitul anual se determină pe bază de norme de venit.

Declaraţia unică 2022 de la ANAF. Când trebuie depusă declaraţia

"Pot apărea situaţii în care, pe lângă obligaţia plăţii impozitului pe venit, poate apărea şi obligaţia plăţii contribuţiei la pensie sau a plăţii contribuţiei la asigurările sociale de sănătate. De exemplu, dacă toate aceste venituri extra-salariale depăşesc 12 x salariul minim pe economie, atunci acea persoană fizică are obligaţia să mai plătească o contribuţie la sănătate, sumă ce reprezintă 10% din salariul minim x 12 luni", a declarat Adrian Benţa, consultant fiscal.

Declaraţia unică 2022 trebuie depusă până pe 25 mai.

ANAF a pus la dispoziţie câteva ghiduri şi broşuri informative pentru veniturile obţinute din Cryptomonede, NFT-uri sau din reţelele de socializare.

"Pentru persoanele fizice, depunerea declaraţiei unice poate să se realizeze pe hârtie, până la sfârşitul lunii februarie, iar ulterior, după data de 1 martie 2022, pentru aceste persoane fizice ce desfăşoară activităţi independente, PFA-uri, devine obligatoriu să se înroleze în SPV, iar comunicarea declaraţiei unice se poate face doar în format electronic.

Deci, după 1 martie, persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente, dacă depun declaraţia unică pe hârtie, în sistemul clasic, nu o să mai fie luată în considerare", a mai explicat Adrian Benţa.

×
Subiecte în articol: declaratia unica ANAF
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close