Antena 3 CNN Economic ”Noua casă” vs. creditul imobiliar | Avantajele și dezavantajele celor două opțiuni de finanțare pentru românii care vor să își cumpere locuință

”Noua casă” vs. creditul imobiliar | Avantajele și dezavantajele celor două opțiuni de finanțare pentru românii care vor să își cumpere locuință

Programul Noua Casă sau creditul ipotecar sunt principalele forme de credite prin care românii reuşesc să obţină finanţare pentru a-şi cumpăra o locuinţă.

de Laura Dinu    |    29 Ian 2024   •   14:58

Odată cu creșterea constantă a prețurilor imobiliarelor în România, tot mai mulți români se confruntă cu dificultăți în a-și achiziționa o locuință. O soluție tot mai căutată este reprezentată de creditele destinate cumpărării de locuințe, iar două opțiuni populare sunt "Noua Casă" și creditul ipotecar. Dar care sunt diferențele?

"Noua Casă" - Un Stimulent Guvernamental

"Noua Casă" este un program guvernamental lansat pentru a facilita accesul la locuințe pentru tineri și familii. Principala sa caracteristică este dobânda redusă. Acesta se adresează, în special, celor care doresc să își cumpere prima locuință și se bazează pe o serie de criterii, cum ar fi vârsta beneficiarilor sau valoarea proprietății.

Creditul Ipotecar - Flexibilitate și Diversitate

Creditul ipotecar este o opțiune tradițională, oferită de bănci și instituții financiare. Acesta vine cu o gamă variată de produse și opțiuni, adaptate nevoilor diverse ale cumpărătorilor. De obicei, dobânzile pot fi mai mari decât în cazul programului "Noua Casă", însă oferă o flexibilitate mai mare în ceea ce privește sumele împrumutate și perioada de rambursare.

Diferențe Cheie

  • Dobânda și Costurile: Programul "Noua Casă" se remarcă prin dobânzi reduse și costuri inițiale mai mici, fiind o opțiune atractivă pentru cei care îndeplinesc criteriile. Creditul ipotecar, în schimb, poate varia semnificativ în funcție de ofertele băncilor și poate implica costuri inițiale mai mari.
  • Eligibilitate și Condiții: "Noua Casă" are criterii stricte, precum vârsta maximă a beneficiarilor și valoarea proprietății. Creditul ipotecar este mai flexibil în privința eligibilității, dar poate implica analize de risc mai riguroase.
  • Durata și Rambursare: Perioada de rambursare poate varia, dar în general, creditul ipotecar oferă mai multe opțiuni în acest sens. "Noua Casă" are termene fixe, adaptate specific programului.

Cu toate aceste diferențe, alegerea între cele două tipuri de credite depinde în mare măsură de nevoile și circumstanțele individuale ale cumpărătorului. Este recomandat să se analizeze cu atenție condițiile fiecărui tip de credit înainte de a lua o decizie importantă precum achiziționarea unei locuințe.

Mai multe despre avantajele şi dezavantajele celor două forme de împrumut, dar şi care este varianta mai avantajoasă a explicat Alex Printz, specialist în imobiliare, în exclusivitate la Antena 3 CNN.

”Depinde foarte mult de buget. După cum bine știți, apartamentele de două camere pot să se încadreze într-un buget de 70000 € sau mult peste 70000 € în condițiile în care targeteaza o zona ultracentrală.

Haideți să vorbim despre cea mai mare parte a populației și să ne gândim că, probabil, un apartament cu două camere costă în jur de aproximativ 70000 €.

Oamenii au la dispoziție două produse. Vorbim de creditul ”Noua casă”, un produs care și-a dovedit deja fiabilitatea în timp, și creditul ipotecar. 

Cei care nu au, sau au doar un avans mic din valoarea creditului, pot accesa creditul ”Noua casă”, un credit extrem de bun pentru cei care nu au un avans mare pe care să-l plătească la începutul creditului. Acesta are multe plusuri, printre care și faptul că este disponibil și pentru cei cu venituri mici, taxele notariale reduse, rambursarea anticipată nu presupune costuri mari și asigurările care vin la pachet prin acest program sunt la prețuri foarte mici.

Programul ”Noua casă” are însă și dezavantaje, de care trebuie neapărat să țineți cont.

Un credit ”Noua casă” se acordă undeva la două luni de zile și asta probabil din cauza birocrației. Asta înseamnă că trebuie să aveți înțelegere din partea proprietarului pentru a sta în relația de antecontract toată această perioadă.

Totodată, trebuie să țineți cont de faptul că, dacă pe viitor o să ajungeți în situația în care să nu mai puteți plăti creditul, și veți avea nevoie să apelați la legea dării în plată, programul ”Noua casă” nu se supune legilor dării în plată.

Mai mult decât atât, trebuie să știți că executare silită este super rapidă, poate avea loc chiar și în 60 de zile. Așadar, trebuie să fiți siguri că aveți, totuși, un venit constant pe termen lung care să vă permită să plătiți acest tip de credit”, a explicat Alex Printz.

”Pe de altă parte, ca să răspund și la partea cu creditul ipotecar, avantajele sunt multiple. Creditul este unul validat, este un credit care are o durată de rambursare mai lungă, chiar cu durata de rambursare maximală poți ajunge la 30 de ani în momentul de față.

Ai posibilitatea de a stabili o rambursare în funcție de veniturile tale, pentru că sunt mult mai flexibili din acest punct de vedere. Plus că îți acceptă o mulțime de venituri care nu sunt actualmente acceptate prin programul ”Noua casă”, cum ar fi venituri din dividende, din drepturi de autor, din diurne, din închirieri și chiar din afara țării.

Trebuie să ții cont că ai posibilitatea să beneficiezi de o perioadă de grație la începutul plății ratelor, în cadrul creditului ipotecar, tocmai pentru că se adresează și celor care vor să-și construiască o casă.

Dar creditul ipotecar vine la pachet și cu dezavantaje. Aici nu mai vorbim de avansul de 5 la sută sau de 15 la sută când pragul depășește 70000 €, vorbim de un avans între 25000 - 35000 €, ceea ce înseamnă că trebuie să ai o anumită sumă de bani înainte de a accesa creditul”, a mai spus specialistul în imobiliare la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close