Antena 3 CNN Economic Disputa Ponta-Băsescu pe tema CAS a ajuns la faza ameninţărilor. Preşedintele spune că va chema FMI în România

Disputa Ponta-Băsescu pe tema CAS a ajuns la faza ameninţărilor. Preşedintele spune că va chema FMI în România

Disputa Ponta-Băsescu pe tema CAS a ajuns la faza ameninţărilor. Preşedintele spune că va chema FMI în România
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    11 Iul 2014   •   09:08

Disputa dintre premier şi şeful statului pe tema CAS a ajuns la faza ameninţărilor. Traian Băsescu spune că va chema Fondul Monetar Internaţional în România. 

 
Preşedintele susţine că legea prin care taxa ar urma să fie redusă cu 5 puncte procentuale este doar o măsură electorală şi ameninţă că nu o va promulga până nu va primi lămuriri suplimentare. 
 
Traian Băsescu susţine că anul viitor ar putea să apară probleme din cauza reducerii CAS la angajator cu 5 puncte procentuale. Preşedintele spune că nu va respinge legea dacă aceasta va avea o argumentaţie corectă.
 
"Am văzut argumentul companiile, vor creşte investiţiile. Este un argument subţire. Dacă Parlamentul a putut fi păcălit de Guvern, spunându-i-se că vor creşte încasările pentru că ANAF-ul va lucra mai bine, eu sunt mai greu de păcălit din acest punct de vedere", a explicat Traian Băsescu.
 
Şeful statului a spus că premierul ''este obligat" să vină la consultările pe această temă, la Cotroceni. În plus, preşedintele vrea consultări şi cu FMI. 
 
"Va trebui să am o consultare şi cu Fondul Monetar Internaţional cu privire la viziunea lor, pentru că nu mă voi limita numai la discuţia cu Guvernul", a precizat şeful statului.
 
Potrivit lui Traian Băsescu, reducerea cu 5% a CAS la societăţi adaugă încă 5,5 miliarde de lei la deficitul deja existent al fondului de pensii, de 12,5 miliarde de lei. 
 
Ministrul Muncii spune însă că preşedintele minte atunci când invocă deficitul mare la fondul de pensii drept contraargument la reducerea CAS-ului.
 
"În momentul de faţă, deficitul la bugetul de pensii este de 5 miliarde. Repet, reducerea CAS-ului nu-mi afectează fondul de pensii pentru anul 2014", a spus ministrul Muncii, Rovana Plumb.
 
Preşedintele este contrazis şi de Dan Voiculescu, cel care îi recomandă şefului statului să nu se mai implice în probleme economice pe care nu le înţelege. 
 
Preşedintele fondator al Partidului Conservator susţine că reducerea CAS este o măsura benefică pentru mediul de afaceri.
 
Reducerea CAS ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 octombrie. Dacă legea nu va fi promulgată de preşedinte, aceasta se va întoarce, conform Consituţiei, în Parlament. 

Victor Ponta: Reducerea CAS cu 5% va intra în vigoare

×
Subiecte în articol: CAS reducere cas Victor Ponta FMI
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close