Antena 3 CNN Economic Dragoş Frumosu: Preţurile alimentelor vor stagna în primele două luni ale lui 2011

Dragoş Frumosu: Preţurile alimentelor vor stagna în primele două luni ale lui 2011

Dragoş Frumosu: Preţurile alimentelor vor stagna în primele două luni ale lui 2011
Sursa foto: Intact Images
20 Dec 2010   •   23:28

Preţurile alimentelor ar trebui să stagneze în primele două luni ale lui 2011. Cel puţin aşa spune preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu. O posibilă scumpire a alimentelor ar putea avea loc însă în primăvară.

2011 ne va aduce din nou scumpirea alimentelor, dar nu chiar la începutul anului. „În primele două luni ale anului viitor, preţurile ar trebui sa stagneze. Cererea este mică în acea perioadă. Deci teoretic în ianuarie şi februarie nu ne aşteptăm la scumpiri la alimente. Din martie însă, pe fondul importurilor de materie primă, ne vom confrunta cu alimente mai scumpe”, a precizat Dragoş Frumosu.

Alimentele sunt şi acum scumpe, iar românii simt asta cel mai bine, de sărbători. Preţurile tot mai mari îi determină pe mulţi să treacă graniţa pentru a-şi face cumpărăturile. Nu numai că alimentele sunt ceva mai ieftine în ţările vecine, dar comercianţii de acolo au reduceri semnificative la produsele căutate în această perioadă.

Dacă în România, kilogramul de carne de porc se vinde cu 17,96 lei, în Ungaria costă cu 6 lei mai puţin. În Ucraina poate fi cumpărat cu 12,5 lei, iar în Bulgaria, cu 13,16 lei. În schimb, în ceea ce priveşte carnea de pui, aceasta este mai ieftină decât la noi în Ucraina, unde se vinde cu numai 8 lei kilogramul, în Moldova şi Serbia, unde costă cu un leu mai puţin, în timp ce în Ungaria, preţul este dublu.

Cea mai ieftină pâine se găseşte în Moldova, doar 60 de bani, 1,5 lei costă o pâine în Serbia şi 1,97 lei în Bulgaria, iar în Ungaria, pâinea are cam acelaşi preţ ca în România: aproximativ 3 lei, cea mai scumpă.

Şi laptele cel mai ieftin tot în Moldova poate fi cumpărat: doar 21 de bani. În Ucraina şi Ungaria costă cam doi lei litrul, iar bulgarii au preţ similar cu cel din România, 3,18 bani. Cât priveşte ouăle, acestea au cam acelaşi preţ peste tot:aproximativ 40 de bani bucata.

Chiar dacă diferenţele de preţ la anumite produse nu sunt foarte mari între România şi ţările vecine, pe ansamblu, coşul de cumpărături pentru sărbători este mai ieftin în magazinele de peste graniţă, iar românii economisesc cel puţin 200 de lei pentru masa de Crăciun.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close