Antena 3 CNN Economic Scenariu sumbru privind viitorul economic al României | Analist: "Consumul a crescut artificial. Va urma un declin major"

Scenariu sumbru privind viitorul economic al României | Analist: "Consumul a crescut artificial. Va urma un declin major"

"Suntem foarte aproape de incapacitate de plată. (...) Această situaţie nu mai poate să continue. La un moment dat nu ne vom mai putea împrumuta", spune analistul economic Mircea Coşea care a explicat cum pierdem masiv beneficiile creșterii economice. Iată cum este pus în pericol viitorul României.

Scenariu sumbru privind viitorul economic al României | Analist: "Consumul a crescut artificial. Va urma un declin major"
Sursa foto: pexels.com
de Claudia Popovici    |    07 Sep 2022   •   21:36

"Eu sunt îngrijorat şi declar acest lucru de ceva timp. Pentru că au apărut nişte lucruri care trebuie luate în calcul şi, din păcate, nu sunt. Să vorbim despre două lucruri.

Creşterea economică în România. S-a discutat, la un moment dat, că după primul semestru şi la jumătatea celui de-l doilea aveam cea mai mare creştere economică din Europa. 

Cum pierde România creșterea economică

Această creştere economică nu a adus niciun avantaj nici economiei românești, nici cetățeanului român. 

România pierde această creştere economică, care, de fapt, este bazată pe consum 70% iese din import.

Deci această creştere economică se duce în exteriorul ţării pe două căi.

Prima cale este creșterea importantă a datoriei publice care a ajuns la aproape 50% din PIB.

A doua cale este deficitul balanței comerciale. Importăm foarte mult, nu reușim să alimentăm piaţa internă cu mărfuri românești şi asta însemnă că nu importăm doar inflație, ci şi produse care sunt deja compensate în ţările de origine ceea ce reduce competitivitatea economiei românești.

"Suntem foarte aproape de incapacitate de plată"

O altă situaţie este legată de viitorul României. Suntem foarte aproape de incapacitate de plată. (...)

Această situaţie nu mai poate să continue. La un moment dat nu ne vom mai putea împrumuta, iar lipsa unui program economic coerent pe care ar trebui să-l aibă guvernul pentru relansarea economiei reale va face ca bugetul să nu mai aibă capacitatea de plată a obligațiilor curente", a avertizat analistul economic, Mircea Coşea, în emisiunea Descoperiți de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: mircea cosea Economia României PIB
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close