Antena 3 CNN Economic Economiştii BNR spun că ar putea veni tăieri de dobânzi ale băncii, după cifrele de la inflaţie

Economiştii BNR spun că ar putea veni tăieri de dobânzi ale băncii, după cifrele de la inflaţie

Rata anuală a inflației a rămas neschimbată în august, la 9,4%, nivel peste așteptările analiștilor economici, care se așteptau la o scădere. 

Economiştii BNR spun că ar putea veni tăieri de dobânzi ale băncii, după cifrele de la inflaţie
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    14 Sep 2023   •   13:50

Inflația a fost împinsă puternic în sus de scumpirea medicamentelor cu o cincime, în timp ce mâncarea s-a ieftinit față de iulie. Evoluția nu schimbă calendarul posibilelor tăieri de dobânzi din partea BNR, cred analiștii. 

În vreme ce mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 2%, serviciile s-au scumpit cu 0,4% și mărfurile nealimentare cu 2,4%. Mare parte din scumpire a fost generată de creșterea prețurilor la medicamente cu peste 20% într-o singură lună, în timp ce combustibilii s-au scumpit cu aproape 4%.

BNR ar urma să păstreze dobânda cheie la nivelul actual de 7% cel puțin până în mai 2024, având în vedere condițiile strânse din piața muncii și creșterile puternice de salarii așteptate în următorii ani, dar există premise și pentru o relaxare mai întârziată, arată Dorina Ilașco, analist la BCR.

"Creșterile salariale sunt generate de indexările din sectorul privat cu inflația trecută, în prima parte din 2023, și de așteptările de creșteri ale salariului minim și ale salariilor din sectorul public, în 2024. 

BNR vede inflația de bază la 7% la finele trimestrului al doilea din 2024, ceea ce, dacă se confirmă, ar putea împinge prima tăiere de dobândă în trimestrul al treilea din 2024, cel mai probabil la ședința din august, în condițiile în care salariile probabil vor crește cu rate robuste", adaugă economista BCR, potrivit profit.ro.

×
Subiecte în articol: dobanda BNR inflatie
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close